Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat o veste importantă pentru elevii, dar și profesorii din România. Noua Lege a Educației va aduce o modificare importantă în ceea ce privește meditațiile. Ce se va întâmpla cu meditațiile elevilor de anul viitor, citiți în articolul de mai jos.
Sorin Cîmpeanu face tot mai multe schimbări în sistemul educațional. Astfel, ministrul Educației vrea ca începând de anul viitor, profesorii să nu mai poată da meditații elevilor cărora le predă la clase. În plus, profesorii ar urma să fie controlați de o comisie națională de inspecție școlară.
Raluca este profesor de limba română la privat și se arată de acord cu inițiativa propusă de Sorin Cîmpeanu. Daniela are băiatul care face ore la o școală privată și crede că meditațiile sunt pentru a crește performanțele elevului, nu pentru a înțelege materiile.
De asemenea, Ana, mamă a doi copii înscriși la o școală de stat, crede că deși decizia este una corectă din punct de vedere etic, aceasta trebuie analizată și din perspectiva dezavantajelor elevilor care depind de meditații.
Ministrul Educației a spus că este o chestiune de bun simț ca profesorul care îi predă la școală să nu îl taxeze pe elev atunci când îi acordă meditații în afara orelor școlare. Ministrul recunoaște că meditațiile sunt ceva normal în orice țară a lumii, însă crede că este normal ca profesorii să își aleagă alți elevi pentru meditații, nu cei pe care îi au la clase.
„Este o chestiune de bun simţ ca un profesor să nu facă mediaţii cu propriii elevi. Pe de altă parte, meditaţiile sunt un lucru obişnuit în orice stat al acestei lumi, nu poţi împiedica un părinte să investească în educaţia propriului copil, dar trebuie respectate în acelaşi timp şi condiţiile de etică.
La nivelul legii vom ridica această interdicţie – al noii legi a educaţiei care va rezulta pentru implementarea proiectului România educată- şi vom avea o comisie naţională de inspecţie şcolară cu prerogative de verificare a respectării normelor de etică şi deontologie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu marţi, la TVR.
Nu în ultimul rând, Sorin Cîmpeanu a anunțat că din comisiile de control vor face parte „profesori de o probitate morală şi profesională fără cusur” şi care au și experienţă în inspecţia şcolară. „După ce vom avea adoptat pachetul legislativ de bază, vom avea şi o metodologie subsecventă cu proceduri”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.