Odată cu data de 1 mai 2022 a început oficial sezonul estival pe litoralul românesc. Hotelierii și agenții economici și-au format deja mâna în weekendul de 1 mai. Acum proprietarii de plaje așteaptă verdictul Ministerului Turismului pentru sezonul 2022, pentru a-și putea desfășura în condiții bune afacerile. Numai că sunt extrem de puține plajele care au primit Steagul Albastru”. De altfel, reprezentanții din minister au și justificat această decizie.
Pentru cei mai puțini familiarizați cu acest termen, „Steagul Albastru” este unul dintre cele mai recunoscute premii voluntare din lume pentru plaje, porturi de agrement și operatori de turism nautic durabil.
Pentru a se califica pentru „Steagul Albastru”, trebuie îndeplinite și menținute o serie de criterii stricte în materie de mediu, educație, siguranță și accesibilitate.
În centrul idealurilor programului „Steagul Albastru” se află obiectivul de a conecta publicul cu mediul înconjurător. De a-l încuraja să învețe mai multe despre mediul înconjurător.
Ca atare, trebuie oferite și promovate activități de educație ecologică, pe lângă o expunere permanentă a informațiilor relevante pentru sit în ceea ce privește biodiversitatea, ecosistemele și fenomenele de mediu.
Anul acesta, programul „Steagul Albastru” sărbătorește cea de-a 35-a aniversare, deoarece a început în 1987. Siturile care fac parte din rețeaua „Steagul Albastru” din întreaga lume sărbătoresc împreună cei 35 de ani.
În toți acești an, programul a evoluat continuu și și-a sporit eforturile de a oferi educație ecologică, de a asigura protecția mediului marin și a sănătății umane, de a îmbunătăți accesibilitatea și de a implementa siguranța la nivel mondial.
România a intrat și ea în acest program, încă din 2002, prin HG nr.335/2002. De atunci în fiecare an Ministerul Turismului anunță acordarea acestor etichete. În special pentru plajele de pe litoralul românesc. Pe site-ul inițiatorilor acestui program, apar pe harta interactivă plajele românești etichetate de Fundația Mondială pentru Educație de Mediu.
Conform acestuia, apar pe hartă plaja Azur și „Citadel Beach” din Eforie, „Vega Vintage Beach” din stațiunea Mamaia, „Phoenicia Beach” și Marina Regia Beach din Năvodari. Față de aceste cinci, Ministerul Turismului a mai anunțat în 2022 o nouă stațiune, și anume „Phoenicia Blue View” din stațiunea Olimp.
Calificativele sunt acordate de Fundația Mondială pentru Educație de Mediu. „Steagul Albastru” le oferă turiștilor garanția că apa și nisipul din aceste locuri sunt curate. Și că, în același timp, există suficienți salvamari pregătiți să intervină în situații de risc.
Așa că, dacă vă decideți să mergeți pe litoral, căutați plajele etichetate cu „Steagul Albastru”, și veți avea parte de un sejur pe măsură.