Ce pensie va avea un bărbat care a muncit timp de 40 de ani în România? Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat într-un interviu cum se face evaluarea dosarelor și modul de calcul.
Daniel Baciu a dat exemplul unui bărbat care a muncit 38 de ani și 20 de zile. Are un stagiu de 22 de ani, realizat în grupa a doua de muncă, la care se adaugă un spor anual. Cu cei 5 ani de condiții normale realizate, ajunge la stagiul de 38 de ani.
Prin urmare, după acești ani de muncă, bărbatul are un punctaj mediu de 0.8164, care se înmulțește cu valoarea actuală a punctului de pensie, adică 1.586 de lei, rezultând o pensie de 1.294,81 de lei.
„Acest domn a ieşit la pensie în februarie 2020. Ne uităm, în principal, la stagiul de cotizare realizat, care are două componente: stagii contributive şi stagii necotributive. Al doilea parametru pe care îl urmărim este numărul total de puncte. Acest domn a realizat un stagiu de 38 de ani o lună şi 20 de zile şi are un total de puncte 23.1875.
Este un stagiu de 22 de ani realizat în grupa a doua de muncă (n.r tricotaj) la care se adaugă un spor anual, astfel încât cu cei 5 ani de condiţii normale realizare ajunge la acest stagiu de 38 de ani în tricotaj. El are în momentul de faţă un punctaj mediu de 0,8164 pe care îl înmulțim cu valoarea actuală a punctului de pensie de 1.586 lei si vom obține 1.294,81 lei pensia actuală de plată.
Pensiile se calculează pe contributivitate. Deci contează ce salarii a avut de-a lungul întregii activități. Când se calculează acest punctaj mediu anual se face o medie a tuturor veniturilor”, a explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii pentru Antena 3.
În mai puțin de un an, mai mult de 2 milioane de dosare au trecut de pe hârtie în sistem electronic. Cu toate acestea, un număr egal de dosare încă așteaptă să fie informatizate. Luna mai este prima lună în care vârstnicii au primit pensii electronice.
Talonul electronic ajunge doar la cei care au deschis un cont online pe portarul casei naționale de pensii. Documentul conține un cod QR, pe care pensionarii îl prezintă la medicul de familie.
Până în prezent, au fost generate circa 9.000 de taloane digitale. Este un număr destul de mic, mai puțin de 1% din cei circa 5 milioane de pensionari din România. În Capitală au fost depuse în jur de 3.500 de cereri pentru generarea talonului electronic.
Cu toate acestea, procedura este una greoaie și este nevoie de mulți pași pentru a o finaliza, pași care pot fi complicați pentru un vârstnic. Au fost evaluate peste două milioane de dosare până acum.