Octavian Jurma trage un nou semnal de alarmă privind pericolul unui nou val al pandemiei, mai repede decât ne-am aștepta. Deși românii, asemeni altor popoare, au privit renunțarea la restricții ca pe o revenire la normalitate, Covid-19 nu a dispărut, ci dimpotrivă, face în continuare numeroase victime și se înmulțește în „forme” noi.
Epidemiologul Octavian Jurma atrage atenția asupra consecințelor pe care deciziile de natură politică le-au avut asupra sănătății publice. Potrivit specialistului, renunțarea la restricțiile anti-Covid-19 nu era o necesitate, ci mai degrabă, existau avantaje de altă natură pentru încetarea restricțiilor.
Din acest motiv, virusul și-a făcut în continuare de cap, fără ca cetățenii să acționeze preventiv în vederea evitării îmbolnăvirii. Așa se explică numărul extrem de mare de cazuri Covid-19 în toată Europa, dar și un nou val al pandemiei, din toamnă, mai exact, de la finalul lunii august.
„Valul 6 este aproape o certitudine în toamnă şi va debuta probabil la finalul lunii august”, anunță medicul Octavian Jurma.
Pe de altă parte, specialistul susține că singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918. O veste bună, însă, este aceea că valul cinci este pe cale să se termine, incidența națională scăzând sub 0.5. Din păcate, în toată această perioadă lipsită de control al transmiterii virusului, pandemia a produs noi variante Covid-19, dintre care, trei par a fi foarte bine dezvoltate.
„Vestea bună este că până la finalul săptămânii (cel târziu săptămâna viitoare) incidenţa naţională va coborî sub 0.5 la mie şi vom ieşi probabil din valul 5 pe baza datelor oficiale.
Din păcate, eliminarea tuturor măsurilor de prevenţie în perioada sărbătorilor, precum şi din şcoli, a dus la prelungirea valului 5-Omicron cu cel puţin 4 săptămâni şi la formarea unui platou care durează de 3 săptămâni.
Sunt doar 2 luni de la abandonarea oficială a măsurilor de sănătate publică în pandemie şi declararea închiderii pandemiei din motive de inconvenienţă politică.
Singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918, pentru că cea din 2020 este bine mersi şi produce noi tulpini într-un ritm ameţitor. De la 8 martie 2022 până acum, pandemia a produs zeci de noi variante ale armelor sale (viruşii) dintre care 3 au acum popriile clade (ramuri). Acestea sunt 22A, care corespunde cu BA.4 (Pango), 22B -BA.5 (Pango) şi 22C -BA.2.12.1 (Pango)”, a transmis Octavian Jurma.
Potrivit epidemiologului, în noul val este preconizată o intervenție similară cu cele de până acum. Astfel, baza pentru prevenție nu trebuie să stea neapărat în autorități, ci în responsabilitatea cetățenilor.
„Știm sigur că nu mai avem nici un mijloc de a limita impactul valului 6, pentru că pandemia s-a terminat pentru autorități și nimic nu ii va convinge să nege negația.Ce am putea face să prevenim un nou dezastru în toamnă? Exact ceea ce ar fi trebuit să facem vara trecută ca să prevenim dezastrul din toamna trecută.
Aceasta ar însemna păstrarea măștilor în interior, accelerarea campaniei de vaccinare și screening epidemiologic la intrarea în țară pentru a întârzia importul noilor versiuni.
La acest măsuri minimale poate fi adăugată și procurarea din timp a noilor antivirale în special Paxlovid care va fi principalul instrument de reducere a mortalității în țările cu rata mare de vaccinare”, a concluzionat Octavian Jurma.
.