Ar putea reveni restricțiile în România? Ce a spus Rafila, când a fost întrebat de valul 6 al pandemiei

Ar putea reveni restricțiile în România? Ce a spus Rafila, când a fost întrebat de valul 6 al pandemiei
Ar putea reveni restrictiile în Romania? Ce a spus Rafila, cand a fost intrebat de valul 6 al pandemiei

România nu a depășit valul cinci al pandemiei de coronavirus, deși numărul de cazuri scade de la o zi la alta. Oamenii se îmbolnăvesc în continuare de Covid-19, iar în acest context ministrul Sănătății a vorbit despre probabilitatea ca în România să fie introduse din nou restricții.

Alexandru Rafila a vorbit despre restricții. Ce spune ministrul Sănătății despre posbilitatea reintroducerii acestora

La începutul lunii martie, autoritățile au decis ridicarea tuturor restricțiilor, ca urmare a cazurilor tot mai puțin grave de infectare cu noua tulpina omicron. Deși au fost mulți sceptici privind adoptarea acestei decizii, preconizând o nou explozie a numărului de îmbolnăviri, acest lucru nu s-a adeverit.

Ba mai mult, rata de incidență a început să scadă treptat, iar cazurile grave să fie tot mai puține. În prezent, Covid-19 este tratat ca orice altă afecțiune virală. Ministrul Sănătății a vorbit despre trendul descendent în care se află nu numai România ci și alte state europene.

„Comparativ cu marțea trecută au fost cu aproape o mie de cazuri mai puțin, ceea ce îmi sugerează că există o încetinire a transmiterii și dacă această încetinire se va consolida în zilele următoare cred că ne îndreptăm rapid spre sfârșitul valului 5.

Și cred că este așa că am încercat să privesc într-un context mai larg lucrurile, să nu mă refer exclusiv la România, și toate țările din regiunea europeană a OMS se află acum pe un trend descendent și cred că zilele următoare vom putea confirma acest trend descendent și în România”, a declarat marți Alexandru Rafila, la TVR, citat de Mediafax.

„Virusul este tratat ca o viroză obișnuită”

Și în țări precum Spania, virusul este tratat ca o simplă viroză, iar la noi, spune Alexandru Rafila, rămân valabile protocoalele unităților medicale privind testarea, evaluarea și tratarea pacienților bolnavi de Covid.

„Și la noi este tratat tot mai mult ca o viroză obișnuită, dar asta nu înseamnă că noi nu avem o responsabilitate ca și autorități de sănătate să păstrăm măsurile medicale în vigoare, care înseamnă capacitatea de testare, capacitatea de evaluare a pacienților, medicația antivirală, toate lucrurile astea rămân funcționale”, a explicat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a afirmat că nu crede că vor mai fi impuse restricții, mai ales în condițiile unui trend descendent al numărului de cazuri, iar în privința unui eventual val 6 al pandemiei, el a precizat că în momentul de față ne aflăm la finalul valului 5 și nu poate exprima un punct de vedere cu privire la acest lucru.