Nu este oficial vara, însă temperaturile sunt apropiate de acest sezon, ceea ce înseamnă că și-au făcut apariția și țânțarii, cei mai mari dușmani atunci când vrei să dormi. Nu știi cum să scapi de ei și de ciupiturile lor, care sunt extrem de deranjate.
Cu siguranță te-a ciupit un țânțar și ai simțit imediat nevoie să te scarpini. Îți trece pe moment, însă câteva momente revine mâncărimea. Atunci când te pișcă un țânțar, vârful „gurii” sale, care seamănă un cu un pai și se numește proboscidă, pătrunde în piele și extrage sânge, însă acesta nu este tot procesul.
Atunci când are loc extragerea sângelui, țânțarul injectează salivă care conține un anticoagulant. El previne coagularea sângelui din jurul proboscidei. Acest sânge ar putea imobiliza insecta atunci când ne pișcă.
„Sistemul tău imunitar recunoaşte proteină din salivă țânțarului drept o substanţă străină şi declanşează un atac imediat. Atunci elibereaza histamină, ca parte a răspunsului imunitar.
Aşadar, reacţia la histamină provoacă această mâncărime. E la fel ca reacţia pe care o avem atunci când ne intră polen în ochi şi ne provoacă o mâncărime locală”, a declarat pentru New York Times Jonathan Day, profesor de entomologie medicală la Universitatea din Vero Beach, Florida.
Din fericire, nu toată lumea reacționează la fel la înțepăturile de țânțari, iar unii nu simt acea senzație de mâncărime atunci când sunt pișcați de insecte. Unele persoane nici măcar nu-și dau seama ce țânțarii au fost pe lângă ei.
„Mulţi dintre adulţi convieţuiesc cu ţânţarii încă din copilărie şi nu prea mai manifestă niciun fel de reacţie după interacţiunea cu ei. Dar vizitarea unor alte ţări în care există soiuri diferite de ţânţari poate fi problematică. Asta înseamnă că adulţii pot să dezvolte la înţepăturile de ţânţari aceeaşi reacţie ca cea avută în copilărie. Mai precis ca atunci când pielea lor era atacată de proboscida ţânţarilor”.
Cu toate acestea, există anumite persoane care vor deveni din ce în ce mai sensibile la aceste înțepături pe măsură ce cresc în vârstă. În unele cazuri poate fi vorba chiar și despre reacții alergice periculoase, așa cum s-au mai înregistrat cazuri până acum.
Există anumite medicamente care minimizează reacțiile alergice, precum antihistaminicele sau unguentele cu cortizon. În cazul în care sunteți sigur că aveți o astfel de alergie la înțepături, medicii recomandă să luați preventiv antihistaminic.