Sezonul căpșunelor se apropie cu pași rapizi, iar românii dau iama, încă de pe acum, în piețe și în marile centre comerciale pentru a cumpăra câteva căpșune zemoase și aromate. Deși au un gust delicios, aceste fructe de pădure sunt printre alimentele care se strică cel mai repede. Ce truc poți folosi prin care căpșunele să reziste mai mult timp.
Indiferent că le mănânci cu ciocolată, frișcă, simple sau în înghețată sau prăjituri, căpșunele sunt printre cele mai căutate și consumate fructe pe timpul verii.
Odată cu apropierea sezonului cald, oamenii încep să cultive căpșune în sere și să le aducă în piețe și în marile centre comerciale, de unde românii se îngrămădesc să le achiziționeze.
Cu toate acestea, pe lângă coloritul aprins de roșu și gustul dulce, căpșunele prezintă un mare dezavantaj. Se strică mult mai repede față de alte fructe, motiv pentru care trebuie să fii atent unde le depozitezi și cum le speli.
În primul rând, căpșunele se țin la frigider. Trebuie depozitate în refrigerator sau într-un spațiu în care temperaturile sunt scăzute, pentru ca fructele să nu fie alterate.
În al doilea rând, dacă vrei ca fructele tale de pădure favorite să reziste cât mai mult timp, gospodinele îți recomandă să le speli cu oțet. Tot ce trebuie să faci este să amesteci o parte oțet cu trei părți apă, soluție pe care o vei folosi să cureți bine de tot căpșunele.
În acest fel, căpșunele vor fi curățate în profunzime, otețul prevenind apariția mucegaiului. Cu toate acestea, specialiștii subliniază faptul că soluția cu oțet nu elimină mucegaiul, dacă acesta este deja format.
De asemenea, după ce le-ai curățat cu soluția ce conține oțet, este indicat să treci căpșunele sub un nou jet de apă, pentru a te asigura că fructele nu au rămas cu un gust de oțet.
Au apărut căpșune românești încă din luna aprilie, iar românii dau iama în piețe pentru a le putea procura. În ceea ce privește prețurile la care sunt comercializate, pofticioșii pot cumpăra un kilogram de căpșune pentru suma de 40 de lei.
„Cei care spun că nu există căpșuni de România în luna aprilie îi invit la noi, aici, la Periș. Am 3.000 de metri pătrați cultivați doar cu căpșune, în acest an. Mai mult, anul acesta, spre deosebire de cel trecut, prima producție a fost deja scoasă la vânzare încă de la mijlocul lunii aprilie.
În 2021, spre exemplu, am avut prima recoltă spre 25 aprilie. Anul ăsta, așa cum a fost el, cu o primăvară mai friguroasă, am ieșit cu primele fructe la vânzare încă din 15 aprilie.”, a declarat legumicultorul Bogdan Iulian Burlacu, exclusiv pentru impact.ro.