Căpșunile sunt la mare căutare acum că a venit căldura, însă unii români sunt descurajați de prețul acestora. De regulă, în magazine apar căpșunile din alte țări mai întâi, apoi cele românești. Un întreprinzător din Periș, de lângă București, are producție anuală de zece tone de căpșuni.
Chiar dacă mulți cumpără căpșuni din alte țări, deoarece acestea sunt cele mai găsite la raft, există și căpșuni românești la sfârșit de luna aprilie. Bogdan Iulian Burlacu este unul dintre românii care vând căpșuni românesc. Prețul este unul mare pentru majoritatea românilor, însă sunt extrem de gustoase.
„Cei care spun că nu există căpșuni de România în luna aprilie îi invit la noi, aici, la Periș. Am 3.000 de metri pătrați cultivați doar cu căpșune, în acest an. Mai mult, anul acesta, spre deosebire de cel trecut, prima producție a fost deja scoasă la vânzare încă de la mijlocul lunii aprilie.
În 2021, spre exemplu, am avut prima recoltă spre 25 aprilie. Anul ăsta, așa cum a fost el, cu o primăvară mai friguroasă, am ieșit cu primele fructe la vânzare încă din 15 aprilie”, a declarat pentru impact.ro, Bogdan Iulian Burlacu, legumicultor din tată în fiu, așa cum se autocaracterizează cu mult umor.
Același producător de căpșuni spune că, anul acesta, prețul kilogramului de căpșuni anul acesta va fi similar cu cel de anul trecut, adică 40 de lei kilogramul. Bogdan spune că o mare parte din costuri se duc către plata gazului, întrucât în sere este nevoie de căldură.
Acesta mai spune că prețurile se vor micșora după 1 mai. Producătorul din Periș afirmă că producția sa anuală este de circa zece tone, pe care o vinde integral. Nu cultivă de foarte mult timp căpșuni, de aproape trei ani.
„Cea mai mare parte a producției mele se vinde din vorbă în vorbă. Sau pe internet. Chiar azi, înainte să stau de vorbă cu dumneavoastră, am încărcat 20 de kilograme în mașina unui domn venit special de la Constanța.
Prin supermarketuri marfa mea ajunge mai puțin. După 1 Mai am un contract cu cei de la Carrefour și cred că cei din zona magazinelor de la Băneasa, dar și cei din Ploiești, vor putea gusta căpșuni de aici, de la noi, din zona Buriaș, Periș!”, indică Burlacu.
Bogdan a avut o perioadă în care cultiva atât căpșuni, cât și roșii, însă a renunțat la cultivarea roșiilor, deoarece din căpșuni cât mai mulți bani.