După cum prea bine știți, toți românii țin unele alimente în dulapuri sau cămări. Unele sunt complet sigilate, altele au fost desfăcute și uitate acolo, timp de câteva săptămâni. Dar asta nu înseamnă că nu expiră mai devreme decât cred gospodinele. Azi vom vorbi despre cât trebuie să ții alimentele în dulap, de fapt.
Pentru că dulapurile sau cămările sunt zone pe care nu le curățăm zilnic sau săptămânal, ele pot aduna mult praf sau chiar și acarieni de praf. Aceste vietăți trăiesc în medii umede, calde și întunecate. Migrează în toată casa ta și se pot stabili chiar în locurile unde depozitezi mâncarea.
În plus, unele alimente pe care le ții în dulap sau cămară își pot pierde din proprietăți după ce ai desfăcut ambalajul original. Cu toate că termenul de valabilitate e bun, calitatea lor poate scădea considerabil în timp, conform stiridiaspora.ro.
Zahărul deschis se poate contamina ușor. Este un ingredient care atrage multe insecte sau chiar gândaci. Când se întărește în borcan, este indicat să îl înlocuiești cu altul nou. Ciocolata neagră rezistă 2 ani în condiții optime de depozitare, iar cea cu lapte doar 8 luni. Ambele trebuie învelite în folie de aluminiu pentru a rezista.
Dacă stau mai mult de 6 luni, pot pierde beneficii, nutrienți, miros sau gust. E bine să cumpărați cantități mici pe care să le consumați mai repede.
Ele nu par să se strice, dar prind umezează. Acest lucru alterează aroma și mirosul lor, motiv pentru care mâncarea ta nu va mai fi la fel de gustoasă. Acestea trebuie ținute în borcane închise etanș, departe de umezeală.
O legumă utilă și care dă gust oricărei mâncări. Cu toate acestea, dacă îl ai de mai bine de 6 luni nu mai e bun. Își pierde din proprietăți, scade intensitatea aromei și poate duce la balonare dacă a încolțit.
Cel mai mare inamic al lor este umezeala. Dacă le ții prea mult timp în cămară, proprietățile lor se strică. În momentul în care vei alege să le folosești, calitatea mâncării nu va fi cea la care te aștepți. Este posibil ca prăjiturile să nu mai iasă la fel de pufoase sau gustoase.
Cu toate că țin și chiar 3 ani, pot fi o mare problemă pentru oameni. Conservele pe care nu le ții în condiții optine – mediu uscat și întunecat, bine aerisit – pot cauza toxiinfecții alimentare.
Cele integrale își pierd proprietățile mai repede. Ele trebuie consumate în cel puțin o lună de la data deschiderii ambalajului. Acestea atrag și umezeala dintr-o încăpere, motiv pentru care nu este indicat să fie ținute în apropierea aragazului. Același lucru este valabil și pentru condimente. Maximul de timp pentru a păstra o pungă deschise de cereale integrale este de 3 luni.
Dacă nu le închizi ermetic, se usucă și își pierd uleiul benefic. Atunci devin și mai tari și îți poți răni foarte ușor gingiile. În plus, pot prinde un gust neplăcut de dulap sau cămară, din cauza aerului umed. Cel mai bine este să le consumi într-un timp scurt de la achiziționare și să le hidratezi pentru a nu îți supune dinții la o eventuală microfisură.