Specialiștii au spus care este semnul de pe usturoi care arată dacă are toxine. Usturoiul este nelipsit din orice bucătărie din România, însă foarte puțini dintre români știu că acest aliment este foarte toxic în unele cazuri. La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi usturoi?
Usturoiul este folosit în cele mai multe dintre preparatele românești, însă acesta, în unele cazuri, poate fi foarte toxic. Atunci când cumperi usturoi, trebuie să fii atent la un mic detaliu care face diferența dintre un produs bun și unul toxic.
Toată lumea cunoaște beneficiile usturoiului, care este considerat un antibiotic natural și ajută la eliminarea toxinelor din organism. În general, în supermarketuri vom găsi în mare parte usturoi chinezesc, specialiștii spunând că această țară a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de usturoi din lume, dar și de alte alimente. Astfel, usturoiul chinezesc nu este nici pe departe atât de sănătos pe cât este cel românesc.
Mai multe scandaluri alimentare din China au scăzut încrederea în alimentele furnizate de această țară. Cea mai mare problemă a produselor alimentare chinezești este că include utilizarea excesivă a pesticidelor toxice pentru culturi și a antibioticelor pentru animale, cu bună știință.
Astfel, în 2008, circa 300.000 de sugari din China s-au îmbolnăvit după ce au fost hrăniți cu lapte și preparate pentru copii contaminate cu melamină chimică. Producătorii chinezi adăugaseră substanța, care este foarte dăunătoare pentru rinichi, în laptele praf.
În plus, producătorii chinezi au vândut mazăre vopsită în verde, pentru că și-a pierdut culoarea când a fost gătită. Au mai comercializat urechi de porc false și varză care conține formaldehidă cancerigenă.
Apoi a urmat scandalul uleiului de gătit. Au captat din canalizarea unui restaurant uleiul folosit, l-au reprocesat, l-au îmbuteliat și l-au vândut. Ziarul guvernamental China Daily a raportat chiar și despre comercializarea unor ouă false.
Astfel, nici usturoiul care vine din China nu ar fi diferit. Producătorii chinezi știu că în Europa se caută usturoi cât mai alb, astfel că îl tratează chiar și cu clor, pentru a obține culoarea albă, potrivit CSID.
De asemenea, gustul usturoiului este alterat de metalele grele care sunt puse în solul în care acesta crește. Întrucât usturoiul face mult drum din China, acesta ar fi tratat și cu hormoni care au rolul de a opri încolțirea.
Regulile de intrare în țară a produselor alimentare sunt destul de stricte, iar pentru a le putea ocoli, chinezii taie rădăcinile usturoiului, pentru a îndepărta orice urmă de pământ contaminat.
Astfel, atunci când cumpărăm usturoi, acesta trebuie să mai aibă o parte din rădăcină. De asemenea, trebuie să fim mulțumiți în cazul în care rădăcina produsului prezintă și ceva urme de pământ pe ea.