30 apr. 2022 | 13:39

Ce se întâmplă cu banii românilor din băncile românești. Decizia clienților în urma războiului este fără precedent

News
Ce se întâmplă cu banii românilor din băncile românești. Decizia clienților în urma războiului este fără precedent
Românii își închid conturile în lei și se duc spre euro

Valoarea depozitelor în lei a scăzut considerabil, iar soldul economiilor bancare în euro a crescut. Acest lucru se întâmplă, în mare parte, din cauza războiului din Ucraina, potrivit datelor BNR.

Românii închid conturile în lei și aleg euro

În luna martie a acestui an, soldurile depozitelor în lei constituite de români a scăzut cu 4,8%, față de luna februarie, potrivit aceleiași surse. Românii și-au mutat economiile în conturile euro, din cauza devalorizării monedei noastre. Aceasta este cea mai importantă scădere lunară din ultimii ani.

Totodată, soldul depozitelor în moneda europeană a crescut cu 4,1% în luna martie. Este foarte apropiat de același procentaj cu care a scăzut soldul economiilor în lei, potrivit datelor BNR. Prin urmare, românii au 156 de miliarde de lei în depozite în lei, adică 125 de miliarde de lei în depozite de euro.

Dobânzile pentru depozitele în euro sunt aproape inexistente, ceea ce înseamnă că aduc pierderi deținătorului. Cu toate acestea, românii aleg această opțiune de teama devalorizării leului.

În perioada ianuarie 2021 – ianuarie 2022, dobânzile oferite de bănci pentru depozitele în euro au fost de circa 0,05%, conform acelorași date BNR. Prin urmare, un depozit în euro a adus pierderi, ceea ce înseamnă că oamenii au retras mai puțin bani decât au depus.

Ce români se pot angaja pe salarii de 4.000 de lei

1 din 2 angajați din inginerie câștigă peste 4.000 de lei lunar, potrivit eJobs. Candidații din acest domeniu sunt cei mai căutați de pe piața muncii în ultimii ani, chiar dacă au studii finalizate sau dețin doar experiență anterioară.

„Angajații din domeniul ingineriei sunt printre cei mai căutați de pe piața muncii, având în vedere deficitul de talente major din acest sector. O mare parte dintre aceștia, în special inginerii, vizează joburi în afară, unde pot câștiga dublu sau chiar triplu față de piața locală.

În acest moment, nu doar salariile sunt atractive în România, ci și oferta de locuri de muncă e una consistentă, tocmai pentru a atrage candidații spre acest sector. Doar în acest moment, pe eJobs.ro, sunt disponibile circa 1.000 de joburi dedicate inginerilor cu diverse specializări, pentru care se cere experiență anterioară de lucru, dar și studii în domeniu”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România, liderul pieței de recrutare din România.

Salariile din domeniu sunt peste media pe economie, astfel încât 1 din 2 angajați câștigă salarii de peste 4.000 de lei. Cei mai mulți câștigă salarii cuprinse între 3.000 și 7.000 de lei, în jur de 60,4%, potrivit datelor Salario. Circa 24,3% câștigă între 2.000 și 3.000 de lei, iar 10,5% încasează peste 7.000 de lei.

Parteneri