Micul dejun este prima masă a zilei și cea care îți dă energie pentru primele ore ale dimineții. Unii oameni sar peste această masă, iar alții mănâncă ceva nesănătos pe fugă. Iată ce alimente nu ar trebui să consumi la micul dejun.
Alături de o cafea, poate că cel mai popular mic dejun pe care mulți îl consumă este pâinea cu dulceață. Ei bine, zahărul și drojdia nu sunt tocmai cea mai potrivită combinație de ingrediente pentru sănătatea stomacului și pentru sistemul digestiv.
De asemenea, pâinea cu unt și dulceață este mai mult un desert, unul cu un număr ridicat de zahăr și carbohidrați nesănătoși. Desigur, dacă s-a întâmplat într-0 dimineață să consumi, din grabă, acest mic dejun, nu este neapărat o problemă.
Pe de cealaltă parte, atunci când consumi astfel de alimente la micul dejun regulat, dieta ta și corpul tău va avea de suferit. Acest mic dejun conține „calorii goale” și nu reprezintă o sursă bună de energie.
În aceeași categorie se află gogoșile și croissantele. Un mic dejun echilibrat ar trebui să conțină proteine, carbohidrați și grăsimi, însă luate din alimente sănătoase.
Prof. neurochirurg Vlad Ciurea ne spune care este secretul unei vieți sănătoase. Alimentația este extrem de importantă pentru a duce o viața sănătoasă, însă ne putem bucura, din când în când, de câteva alimente mai nesănătoase. Răspunsul este „echilibru”.
Un alt sfat venit din partea prof. Ciurea este trezit cât mai de dimineață, cum ne permite programul. Acesta spune că o oră ideală de culcare este între 21:30 și 22:00. Primul lucru pe care ar trebui să-l faci de dimineață este să bei un pahar cu apă și să inspiri aer curat.
„Prima băutură – un pahar de apă la temperatura camerei. Apoi, ceva dulce: dar nu zahăr, ci fruct sau ciocolată.
Micul dejun. Fără grabă, fără știri cu accidente, fără telefon. Ne încarcă negativ. Recomand să ascultăm muzică.
La prânz, nu foarte multă mâncare. Celula nervoasă vrea fructe și legume proaspete, dar nu din cele importate, și vitamina E (cel mai mare protector împotriva Alzheimer) – pe care o găsim în nuci, semințe, migdale, alune, piersici, pește slab, sunt foarte multe.
Seara: o friptură și un pahar de vin. Pledez pentru pește. Alcoolul în exces afectează centrii nervoși!”, a explicat pe contul de Facebook neurochirurgul Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.
De asemenea, un alt lucru foarte benefic pentru organism este mișcarea. Orice formă de sport. Chiar și o plimbare la sfârșit de zi este extrem de benefică, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic.