În 2022, creștinii ortodocși sărbătoresc Miercurea Albă sau Sâfnta Miercuri pe 27 aprilie, în Săptămâna Luminată, perioada imediată ce succedă Paștele. Ce tradiții și obiceiuri sunt în această zi importantă. Ce nu au voie să facă femeile, față de bărbați.
Pe 24 aprilie, creștinii ortodocși au sărbătorit Paștele, odată cu Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. De luni, 25 aprilie, am intrat în Săptămâna Luminată, iar fiecare dintre cele 7 zile are o semnificație anume.
Conform tradițiilor bisericești, Săptămâna Luminată deschide perioada Penticostarului în viața liturgică a bisericii. Prin urmare, slujbele vor avea o rânduială deosebită, cu aspect profund Pascal. În Săptămâna Luminată oamenii devin mai buni, apelează la introspecție și îi iartă pe cei din jurul lor pentru păcatele comise.
În Săptămâna Luminată ai voie să speli și să faci curat în zilele de miercuri, joi și sâmbătă. În prima zi de vineri după Paște creștinii celebrează sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.
În Miercurea Albă sau Sfânta Miercuri, așa cum este denumită a treia zi din Săptămâna Luminată, gospodinele țin cont de anumite tradiții și obiceiuri.
De exemplu, se spune că în Miercurea Albă nu trebuie să îți speli părul, deoarece vei încărunți mult mai repede. Sfânta Miercuri nu este zi de post, prin urmare ai dezlegare la pește. Nu se mătănii, doar închinăciuni.
În ceea ce privește treburile casnice, în Miercurea Albă poți pune rufe la spălat, iar bărbații pot munci câmpul. În schimb, femeilor le este interzis să muncească, deoarece se spune că ai lucra de „nunta șoarecilor”, însemnând să aduci rozătoarele în casă şi să nu ai tot restul anului bucate pe masă.
Joia Verde, supranumită și Joia Rea, este ziua în care se cinstesc grădinile, iar cine va munci va aduce ghinion în casă. Vineri se sărbătorește Izvorul Tămăduirii.