Un grup de studenți de la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați, au creat un sortiment de înghețată inedit care are proprietăți de calmarea tusei.
Isabela Anghel este masterand în nutriție și este studentă în anul II la Facultatea de Științe și Ingineria Alimentelor. Ea este creatorul produsului inedit care are proprietăți de calmare, liniștire și ajută la calmarea tusei. Este vorba despre o înghețată cu afine și ulei esențial de trandafir. Nu are conservanți, coloranți sau stabilizatori și este 100% naturală.
„Este vorba de îngheţată de afine în care am introdus aromă de trandafir sub formă încapsulată, este o inovaţie de fapt. De asemenea, aroma de trandafir este puţin folosită în produse de îngheţată şi sperăm să reprezinte senzaţia verii. Inovaţia constă în capsularea uleiului de trandafir pur sub formă de pulbere ca să nu-şi piardă caracteristicile şi să poată fi regăsit integral în îngheţată.
Aroma uleiului esenţial de trandafir se va elibera treptat şi va lăsa un post-gust foarte plăcut, care va dura câteva ore după ce îngheţata a fost consumată. Gustul vine mai mult din baza de lapte şi din afine, dar datorită acestei arome de trandafir are proprietăţi de calmare, liniştire, inclusiv de calmare a tusei.
O îngheţată care să facă bine la tuse, care să calmeze gâtul copiilor. Este o noutate. Nu are deloc conservanţi, este doar pe bază de lapte, este cu ou. Nu are stabilizator, niciun fel de colorant, doar produse naturale”, a declarat Isabela Anghel.
Produsul urmează să fie prezentat într-o sesiune de comunicări științifice și într-un concurs gastronomic. Prețul pe cupă al înghețatei are fi în jur de 6 lei.
Studenții de la Științe Politice din cadrul Universității București au propus un proiect prin care circa 400.000 de adolescenți sub 18 ani ar putea avea drept de vot în viitorul apropiat.
Alexandru Kocsis, deputat neafiliat, a prezentat, vineri, la Palatul Parlamentului, propunerea sa pentru extinderea dreptului de vot la alegerile locale şi europarlamentare şi pentru categoriile de vârstă cuprinse între 16 şi 18 ani.
Vlad Măntoiu, unul dintre studenții de la Facultatea de Științe Politice a Universității București și inițiatori ai proiectului, a precizat că este nevoie de o asemenea schimbare pentru consolidarea democrației.
„Minorii au dreptul la muncă încă de la 16 ani, exact ca un adult (…), plătesc impozite, de exemplu, şi ei nu au niciun cuvânt de spus pentru că nu votează. Este o discriminare pentru toţi minorii care muncesc ca aceştia să plătească impozite şi să nu aibă absolut niciun cuvânt de spus referitor la cum sunt folosiţi şi investiţi banii acestora. Aici ne referim în special la alegerile locale, pentru că, astfel, primarii ar fi mai bine pregătiţi şi dispuşi să plătească o sumă de bani din fondurile locale pe segmentul de tineret, crescând baza de alegători prin această lege.
În plus, după 16 ani, conform Codului Penal, răspund penal potrivit legii, adică sunt priviţi din punct de vedere al legii exact ca un adult, încă un plus pentru care aceştia ar trebui să voteze (…). Ar trebui să reducem vârsta de vot la 16 ani, pentru alegerile locale şi europarlamentare, pentru că deocamdată doar atât ne permite Constituţia, fără un referendum”, a punctat Măntoiu.
În unele state din Europa s-au luat deja astfel de măsuri pentru a reduce vârsta necesară de votare pentru tineri. Potrivit inițiatorilor proiectului, este vorba despre Austria, Norvegia, Scoția, Malta, Germania și Estonia.