Duminica Floriilor, numită și Duminica Patimilor, în tradiția creștină, prima zi a Săptămânii Sfinte și duminica dinaintea Paștelui, comemorează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim. Este asociată în multe biserici cu binecuvântarea și procesiunea palmierilor. Duminica Floriilor este sărbătorită duminică, 17 aprilie 2022. În această perioadă, există superstiții și tradiții păstrate din moș-strămoși, de care se ține și azi cont.
Ceremoniile religioase ținute în Duminica Floriilor, aveau loc spre sfârșitul secolului al IV-lea la Ierusalim. Mare parte sunt descrise în jurnalul de călătorie Peregrinatio Etheriae (Pelerinajul Eteriei). În Occident, cea mai veche dovadă a ceremoniilor se găsește în Sacramentarul de la Bobbio (secolul al VIII-lea).
Săptămâna Sfântă, în biserica creștină, este săptămâna dintre Duminica Floriilor și Paști, observată cu o solemnitate specială ca perioadă de devoțiune la Patimile lui Iisus Hristos. În cărțile liturgice grecești și romane, este numită Săptămâna Mare, deoarece în această săptămână au fost săvârșite fapte mari de către Dumnezeu.
Inițial, doar Vinerea Mare și Sâmbăta Mare erau respectate ca zile sfinte. Mai târziu, a fost adăugată miercurea, ca zi în care Iuda a complotat pentru a-l trăda pe Iisus. Ulterior, la începutul secolului al III-lea au fost adăugate și celelalte zile ale săptămânii.
Biserica și-a concentrat atenția asupra celebrării unei singure mari sărbători, Paștele creștin, în noaptea dintre sâmbătă și dimineața duminicii Paștelui. Până la sfârșitul secolului al IV-lea a început practica de a separa diferitele evenimente și de a le comemora în zilele săptămânii în care au avut loc, Trădarea lui Iuda și instituirea Euharistiei în Joia Mare. Patimile și moartea lui Hristos în Vinerea Mare. Înmormântarea sa sâmbătă și Învierea sa în Duminica Paștelui. Săptămâna Sfântă este celebrată de duminică, 10 aprilie, până duminică, 17 aprilie, în 2022.
În Duminica Floriilor, spune tradiția creștină, un obicei important este cel al lăzărițelor. Acest obicei vorbește de una din cele mai mari minuni făcute de Iisus, Învierea lui Lazăr. Tot în Duminica Floriilor creștini duc în biserică ramuri de salcie, care simbolizează ramurile de firic cu care a fost întâmpinat Iisus când a intrat în Ierusalim.
Și dacă de tradiții am vorbit, în Duminica Floriilor, conform moșilor, există și superstiții de care majoritatea țin cont. De exemplu, se spune că în Duminica Floriilor nu este bine să te speli pe păr, că te vei trezi a doua zi cu părul alb.
O altă superstiție spune că creștinii care se împărtășesc în această zi, li se vor îndeplini dorințele. În ajunul zilei de Florii, fetele tinere nemăritate fierb busuiocul în apă și se spală pe păr la miezul nopții. Se spune că dacă fac asta își vor cunoaște repede cel sortit.
Lăsând la o parte tradițiile și superstițiile, Duminica Floriilor este una din importantele sărbători creștine, premergătoare Paștelui.