14 apr. 2022 | 11:27

Ce se va întâmpla dacă Putin va ocupa Ucraina. Planul lui implică Franța și Ungaria, dar vizează și România, conform americanilor

Politică
Ce se va întâmpla dacă Putin va ocupa Ucraina. Planul lui implică Franța și Ungaria, dar vizează și România, conform americanilor
Analiza lui Laurence Kotlikoff pune într-o nouă perspectivă intențiile lui Putin

În cadrul unei analize punctuale, Laurence Kotlikoff, profesor de economie la Universitatea din Boston, a pus în balanță acțiunile de până acum întreprinse în Ucraia. În analzia sa, publicată în „The Hill”, respectabilul profesor vorbește despre cu ar trebui ajutată Ucraina in aceste zile, spunând că este necesară boicotarea companiile care ajută Rusia. Analiza se bazează pe ultimele acțiuni ale unor mari companii din Rusia, fie autohtone, fie internaționale, care au decis să rămână pe piața rusească, și chiar să contribuie la bugetul Rusiei.

Companiile occidentale mai puțin cunoscute din Rusia evită acțiunile politice

Odată cu invadarea Ucrainei, mari companii, adevărați giganți economici, și-au anunțat retragerea de pe piața rusească. Companii precum McDonald’s, Sony, IKEA, etc, își anunțau închiderea reprezentanțelor din Rusia, dar și plata salariilor angajaților de aici.

Sancțiunile impuse de Occident au determinat marii giganți să se retragă, dar și ca o formă de boicot a economiei rusești care se baza pe importurile și exporturile sale masive către toate piețele lumii. De la începutul invaziei din Ucraina, peste 400 de companii străine din Rusia, majoritatea din țări occidentale, și-au suspendat activitatea comercială sau au anunțat că intenționează să se dezangajeze în totalitate.

Deși numărul acestor companii crește pe zi ce trece, o minoritate semnificativă de multinaționale din Rusia, marea majoritate occidentale, a rămas tăcută în această privință și nu a luat nicio măsură publică de boicotare sau de renunțare la această piață. Aparent necunoscute, aceste companii au decis să rămână active pe piața rusească, ceea ce a determinat un val de critici dure din partea analiștilor financiari occidentali.

Într-un articol-analiză, publicat în „The Hill”, Laurence Kotlikoff, profesor de economie la Universitatea din Boston, vorbește de modalități de a boicota companiile care ajută Rusia, acesta scriind:

„Aceasta este speranța pe termen lung. Dar pe termen lung este prea târziu. Pentru a-l opri pe Putin înainte ca acesta să decimeze Ucraina este nevoie ca Germania și alte țări UE să interzică imediat importurile anuale de petrol și gaze rusești în valoare de 100 de miliarde de dolari.”

Referirile la Germania vin în contextul în care guvernul de la Berlin trebuia să activeze tronsonul NORD-Stream 2, un parteneriat de transport de gaze între Rusia și Germania realizat încă de pe vremea cancelarului Merkel.

„Putin, acesta va face un schimb cu ungurii pentru că au acceptat să părăsească NATO și Uniunea Europeană”

În aceeași analiză, respectabilul profesor a enunțat și un posibil scenariu, ca urmare a ceea ce se întâmplă în aceste zile în Ucraina, având în vedere că Putin nu dă semne că vrea să cedeze și să oprească ostilitățile.

„Odată ce Ucraina va fi în mâinile lui Putin, acesta va face, fără îndoială, un schimb cu ungurii pentru că au acceptat să părăsească NATO și Uniunea Europeană (UE).

De asemenea, va face o înțelegere cu Marine Le Pen pentru a părăsi NATO, dacă aceasta va câștiga viitoarele alegeri din Franța.

Oricum ar fi, se va trece la eliberarea Lituaniei, Letoniei, Estoniei, României și Poloniei – probabil cu neglijența benignă a lui Donald Trump, dacă acesta va fi reales.”, mai spune Laurence Kotlikoff.

Laurence Kotlikoff: „Toți ar trebui să nu mai cumpărăm imediat prosoape de hârtie Brawny”

Deși pare hilară afirmația, Laurence Kotlikoff argumentează acest lucru, spunând că „acestea sunt produse de Koch Industries, care este, fără îndoială, cea mai importantă companie americană care continuă să facă afaceri în Rusia.”

„Dacă vânzările de prosoape de hârtie Brawny se vor prăbuși peste noapte, toate companiile care încă operează în Rusia vor fi avertizate că și ele vor fi boicotate dacă nu se retrag imediat.

Într-adevăr, Germania va primi mesajul că americanii pot trece rapid de la boicotarea prosoapelor de hârtie la boicotarea mașinilor germane dacă vor continua să-i furnizeze lui Putin bani însângerați.

Pentru a ne asigura că acest boicot funcționează, această coloană trebuie să devină virală. Transmiteți-o tuturor celor pe care îi puteți anunța. Faceți-o acum. Haideți să-i arătăm lui Putin puterea economică a poporului american.”, argumentează Laurence Kotlikoff în articolul publicat în „The Hill”.

Este dificil de știut de ce aceste companii care au rămas active, printre care se numără unele nume occidentale importante, cum ar fi Credit Suisse și Carrefour, au optat pentru inacțiune în ceea ce privește Rusia. Se poate doar presupune că consiliile lor de administrație sunt divizate. Dacă este așa, asta ar putea duce la indecizie, sau că au optat în mod decisiv pentru a rezista.

Cu toate acestea, este posibil, de asemenea, ca parte dintre ele să ia o formă de acțiune clandestină. De remarcat în mod special este faptul că în lista companiilor rămase sunt proporțional mai puține nume de mărci de uz casnic în comparație cu cele peste 400 de companii care au întreprins acțiuni politice.

Despre Laurence Kotlikoff

Profesorul Laurence Kotlikoff se ocupă de o gamă largă de probleme de politică globală, națională și personală. Lista include schimbările climatice și impozitarea carbonului, tranziția macroeconomică globală și viitorul puterii economice, inegalitatea, progresivitatea fiscală, utilizarea economiei pentru a ghida comportamentul financiar personal, reforma bancară, impozitarea marginală și oferta de forță de muncă, reforma sistemului de sănătate și securitatea socială.
Kotlikoff este membru al Academiei Americane de Arte și Științe, membru al Societății Econometrica și cercetător asociat al Biroului Național de Cercetare Economică.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Horoscopul de dragoste pentru 21 noiembrie. Începe sezonul Săgetătorului
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Adio, plăți cu cardul în România. Cu ce le vor înlocui băncile: Oamenii s-au obișnuit
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro