Într-o lume ideală, Ministrul Finanțelor ar trebui să fie atotștiutor în materie de probleme financiare ale unei țări, dar atitudinea din ultimele zile îți arată că nu este cazul lui Teodorovici.
Adrian Vasilescu este consultant de strategie la Banca Națională a României. Același Vasilescu a fost prezent în seara de miercuri în studioul Digi24 pentru a explica un pic situația incertă a Leului și motivul pentru care guvernul a luat mai multe decizii neinspirate în ultima perioadă, începând cu taxa pe lăcomie.
„Această taxă (taxa pe lăcomie n.r.) care are drept criteriu un indice al pieţei banilor este unică pe Terra, nimeni nu a mai făcut pe Terra această experienţă să vadă cum iese. Pentru că toată lumea înţelege că iese rău. Astăzi s-a spus pe piaţa vorbelor că leul s-a depreciat din cauza că a resimţit ce s-a întâmplat ieri la Banca Naţională. Păi ce s-a întâmplat ieri la Banca Naţională? Guvernatorul a făcut ceea ce face din septembrie 1990. În fiecare clipă când apar riscuri, determinări care ar putea să schimbe echilibrul în ceea ce priveşte stabilitatea financiară, guvernatorul a ieşit şi a vorbit public despre asta. Asta a făcut şi ieri. A ieşit şi a spus public punctul lui de vedere. Acum, bine, iese ministrul de Finanţe şi zice: îl voi chema să-mi răspundă. Nu este posibil. Există un cadru legal stabilit de lege şi cadrul acesta se numeşte Comitetul Naţional de Macroprundeţialitate”, a afirmat Vasilescu, potrivit Agerpres.
Declarațiile făcute de Adrian Vasilescu vin la aproximativ 24 de ore după ce Guvernatorul Băncii Naționale a încercat să explice riscul fiscal iminent derivat din lipsa stabilității financiare. În acel context, Teodorovici ”a sărit în sus” și l-a chemat la el pe Isărescu în aceeași manieră în care strigi după copil neastâmpărat. Consultantul de strategie al BNR a explicat unde este problema.
„Guvernatorul s-a pronunţat ieri colocvial. A spus: nu putem discuta la televizor. Asta este o problemă pe care trebuie să o discutăm în cadrul legal. Şi acesta este singurul cadru legal pentru astfel de discuţii. Altul nu există. Sigur că ministrul ar putea să-l invite la minister pe guvernator, cu acest amendament că am fost şi eu la Banca Naţională, dar această invitaţie nu a sunat deloc prieteneşte. A sunat într-un fel ultimativ şi cred că guvernatorul nu are dreptul să dea curs unei asemenea chemări ultimative”, a afirmat consultantul BNR.