Care este motivul pentru care sarea se iodează doar în România? Mulți dintre oameni consumă din ce în ce mai mult diverse versiuni de sare iodată din toate colțurile lumii. Ce spun specialiștii despre acest lucru și de ce ar trebui să fii atent la astfel de detalii? Foarte puține persoane știu mai multe amănunte despre asta, deși sarea nu lipsește niciodată în bucate și este cel mai important condiment din bucătărie.
Hormonii tiroidieni cuprind tot organismul. Ei reglează metabolismul și asigură funcționarea normală a inimii ori a creierului. Acești hormoni sunt produși din materia primă cunoscută ca iod.
Acesta este un element pe care organismul nostru nu îl poate crea singur. Iodul ajunge în intestinul subțire odată consumat prin alimente ori apă.
Tiroida începe să capteze iod prin vasele capilare, îl oxidează și începe astfel procesul pentru producerea hormonilor numiți T3 și T4.
Toate circuitele din organism au receptori pentru cei doi hormoni. Iodul din pânza freatică din România este redus. Estul țării noastre are cea mai mare carență, motiv pentru care sarea se iodează pentru România.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Noi nu mai consumăm sare iodată românească, se consumă tot felul. Sare din Himalaya, din Marea Ionică, nu ne mai aduc o cantitate suficientă de iod. Avem nevoie de 100 de micrograme grame de iod, cel mai simplu găsim în 5 grame de sare iodată.”
Analiza TSH este cea care arată că tiroida produce ce trebuie și cât trebuie. Ea produce cei doi hormoni menționați mai sus, iar TSH este cel care îi controlează.
Analizele de sânge numite F T 4 și TSH sunt decontate de Casa de asigurări, iar medicul de familie vi le poate prescrie în cele 12 analize decontate care se fac anual. Testele trebuie făcute din copilărie până la vârsta a treia, an de an.
Toate produsele de mai sus pot fi consumate cu ușurință la cele două sau trei mese dintr-o zi. Ouăle ajung pe masă de cele mai multe ori sub formă de omletă la micul dejun, algele marine pot fi consumate cu orez și ton în timpul prânzului, iar lactatele fac parte din viața multora.
Nu trebuie să exagerezi cu ele și nici să nu uiți cât de mult contează carbohidrații și legumele. Este necesar să îți faci un meniu echilibrat care să le cuprindă pe toate.