07 apr. 2022 | 19:57

Locul unde trebuie ținuți cartofii pentru a nu deveni toxici. Ce trebuie să faci

Utile
Locul unde trebuie ținuți cartofii pentru a nu deveni toxici. Ce trebuie să faci
Locul unde trebuie ținuți cartofii pentru a nu deveni toxici

Cartofii sunt un aliment de bază în multe culturi și au fost savurați de peste 10.000 de ani. În plus față de faptul că sunt bogați în potasiu, sunt o sursă excelentă de carbohidrați și fibre. Acești tuberculi gustoși pot fi preparați în multe feluri, dar de obicei sunt copți, fierți, prăjiți, prăjiți sau deshidratați. O depozitare adecvată poate prelungi durata lor de valabilitate și poate preveni risipa inutilă. Vă propunem să trecem în revistă cele mai bune metode de depozitare a cartofilor.

Păstrați cartofii cruzi într-un loc răcoros

În general, temperatura de depozitare are un impact semnificativ asupra duratei de viață a cartofilor. Atunci când sunt depozitați la o temperatură cuprinsă între 6-10 celsius , cartofii cruzi se vor păstra timp de mai multe luni fără să se strice.

Acest interval de temperatură este puțin mai cald decât cel de refrigerare. De obicei aceste temperaturi le regăsim în pivnițe, subsoluri, garaje sau magazii răcoroase.

Depozitarea cartofilor în aceste condiții poate ajuta la întârzierea formării de germeni pe coajă, unul dintre primele semne de stricare. De fapt, un studiu a constatat că depozitarea cartofilor la temperaturi răcoroase le-a crescut de peste patru ori durata de depozitare, comparativ cu depozitarea lor la temperatura camerei.

Depozitarea la temperaturi mai scăzute ajută, de asemenea, la păstrarea conținutului lor de vitamina C. Cercetările au arătat că atunci când sunt depozitați la temperaturi răcoroase, cartofii  și-au păstrat până la 90% din conținutul de vitamina C timp de patru luni.

Cei depozitați la temperaturi mai ridicate au pierdut aproape 20% din vitamina C după o lună. Depozitarea la temperaturi ușor peste cea de refrigerare este o modalitate excelentă de a prelungi durata de depozitare și de a menține conținutul de vitamina C.

Citește și: Secretul celor mai buni cartofi la cuptor. Ingredientul care le schimbă gustul

Păstrați cartofii departe de lumină

Lumina soarelui sau lumina fluorescentă poate face ca pielițele de cartofi să producă clorofilă și să ia o culoare verde nedorită. Clorofila care face ca pielițele să devină verzi este inofensivă.

Dar expunerea la soare poate produce cantități mari de solanină. Mulți oameni aruncă cartofii verzi din cauza nivelului mai ridicat de solanină. Solanina creează un gust amar și provoacă o senzație de arsură în gură sau în gât la persoanele care sunt sensibile la ea.

Solanina este, de asemenea, toxică pentru oameni atunci când este consumată în cantități foarte mari și poate provoca greață, vărsături și diaree. Au fost raportate chiar și câteva cazuri de deces.

Cu toate acestea, multe țări au orientări obligatorii care limitează cantitatea de solanină din cartofii, astfel încât aceasta nu este o preocupare comună. Solanina se găsește aproape exclusiv în coajă și în pulpă.

Prin curățarea cojii și a pulpei verzi subiacente se poate îndepărta cea mai mare parte a acesteia.

Nu depozitați cartofii cruzi în frigider sau congelator

Temperaturile scăzute sunt ideale pentru depozitarea cartofilor. În schimb, refrigerarea și congelarea nu sunt ideale. Temperaturile foarte scăzute pot cauza „îndulcirea indusă de frig”.

Acest lucru se întâmplă atunci când o parte din amidon este transformat în zaharuri reducătoare.

Zaharurile reducătoare pot forma substanțe cancerigene, cunoscute sub numele de acrilamide. Iar atunci când sunt prăjite sau expuse la temperaturi de gătit foarte ridicate, așa că este mai bine să se mențină nivelurile scăzute.

De asemenea, cartofii cruzi nu ar trebui să fie niciodată depozitați în congelator. Atunci când sunt expuși la temperaturi de îngheț, apa din interiorul cartofilor se dilată și formează cristale care sparg structurile peretelui celular.

Acest lucru îi face să fie moi și inutilizabili atunci când sunt decongelați. De asemenea, cartofii cruzi pot deveni maro atunci când sunt expuși la aer în congelator.

Acest lucru se datorează faptului că enzimele care provoacă rumenirea sunt încă active în cartof, chiar și la temperaturi de îngheț. Este în regulă să îi congelați după ce sunt complet sau parțial gătiți, deoarece procesul de gătire dezactivează enzimele de rumenire și previne decolorarea lor.

Citește și: Ireal! De unde provin cartofii pe care românii îi mănâncă. Ce procent este produs, de fapt, în România

Sfaturi pentru selectarea celor mai buni cartofi

Cartofii vor dura cel mai mult dacă sunt proaspeți și sănătoși atunci când sunt cumpărați. Atunci când îi selectați, căutați următoarele caracteristici:

  1. Fermi la atingere: Cartofii moi au început deja să se degradeze, deci căutați calități ferme și strălucitoare.
  2. Piele netedă: Cartofii care au fost deteriorați de temperaturile scăzute pot dezvolta o piele cu gropițe și centre maro, deci căutați texturi netede.
  3. Fără vânătăi sau răni: Uneori, cartofii pot fi deteriorați în timpul recoltării sau transportului. Evitați-i pe cei cu răni vizibile, deoarece se vor strica mai repede.
  4. Fără germeni: Germenii sunt unul dintre primii indicatori ai stricăciunii, așa că evitați să cumpărați cei care au germinat deja.
  5. De asemenea, puteți lua în considerare posibilitatea de a încerca unele dintre cele mai exotice soiuri de cartofi, cum ar fi cei cu pulpă albastră sau mov.

 

Studiile arată că soiurile viu colorate conțin cantități mult mai mari de antioxidanți decât cartofii albi tradiționali.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro