07 apr. 2022 | 15:27

Câți bani trebuie să plătească Ucraina după războiul cu Rusia. Pagubele sunt colosale

Politică
Câți bani trebuie să plătească Ucraina după războiul cu Rusia. Pagubele sunt colosale
Vladimir Putin a calculat greșit costul economic al războiului din Ucraina

Un război, indiferent de ce parte a baricadei ne-am afla, aduce și costuri imense. În primul rând sunt cele de ordin uman, care nu mai pot fi recuperate niciodată. De cealaltă parte, sunt și costurile materiale. Aici intră atât pagubele provocate de părțile beligerante în teatrul de război, cât și costurile efective cu logistica și partea umană. Atât Rusia, cât și Ucraina au deja pierderi masive din punct de vedere financiar. Rusia deja suferă, datorită sancțiunilor dure impuse de Occident. Ucraina suferă și ea, având pierderi de peste 560 de miliarde de dolari, calculate până la jumătatea lunii martie a.c. Dar efectele reale ale acestor costuri se vor vedea în timp.

Vladimir Putin a calculat greșit costul economic al războiului din Ucraina

Când a ordonat invazia Ucrainei, se pare că a presupus că țările din Europa de Vest sunt atât de dependente de importurile de energie rusească și atât de îndatorate economic Kremlinului, încât guvernele lor nu vor introduce sancțiuni care să dăuneze grav economiei rusești. În orice caz, în ultima jumătate de deceniu sau cam așa ceva, Rusia a acumulat peste șase sute de miliarde de dolari în rezerve valutare pentru a face față oricărei presiuni externe.

Dacă Putin își făcea într-adevăr calculele în acest sens, s-a înșelat grav. În februarie, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat că UE, în cooperare cu Statele Unite, Regatul Unit și Canada, a luat măsuri pentru a paraliza capacitatea lui Putin de a-și finanța mașina de război.

Aliații transatlantici au luat măsuri pentru a interzice accesul băncilor rusești selectate la sistemul global SWIFT. Și, într-un pas și mai surprinzător, au anunțat, de asemenea, că vor impune măsuri restrictive Băncii Centrale a Rusiei. Scopul explicit era de a o împiedica să își folosească stocul mare de rezerve valutare pentru a diminua impactul sancțiunilor.

„Acest lucru va arăta că presupusa imunizare a economiei Rusiei împotriva sancțiunilor este un mit. Tezaurul de război de peste șase sute de miliarde de euro al rezervelor valutare ale Rusiei este puternic doar dacă Putin îl poate folosi.”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul administrației Biden.

Citește și: Rusia a primit cele mai dure sancțiuni financiare. Valută confiscată, sistemul SWIFT deconectat și suspendare pentru Vladimir Putin

S-a dorit blocarea Banca Centrală a Moscovei

Măsurile anunțate de aliați au fost concepute pentru a bloca Banca Centrală a Moscovei să cumpere ruble de la instituțiile financiare occidentale. Era un pas care ar putea compensa impactul sancțiunilor și ar putea stabiliza moneda rusă.

Rubla va scădea și mai mult, inflația va crește vertiginos, iar Banca Centrală va fi lăsată fără apărare, a prezis oficialul american.

„Sancțiunile G-7 împotriva Băncii Centrale a Rusiei, nu sancțiunile rapide, sunt adevăratul ciocan și își arată efectul. Banca Centrală a Rusiei s-ar putea lupta să lupte împotriva inflației masive și a panicii, chiar și după ce a dublat ratele dobânzilor și a introdus controale de capital.”, a declarat Jonathan Hackenbroich, membru al Consiliului European pentru Relații Externe.

Scăderea valorii rublei va forța rapid consumatorii ruși să plătească mai mult pentru orice, de la vinul franțuzesc la iPhone-uri. Iar sancțiunile impuse Băncii Centrale ar putea avea repercusiuni asupra întregului sistem financiar al Rusiei, izolând efectiv o mare parte a acestuia de lumea exterioară și crescând posibilitatea unor curse bancare. Iar efectele în economia rusească, deși nu se recunoaște, au avut un impact major, ajungându-se la o veritabilă criză.

Ucraina va pierde un trilion de dolari din cauza războiului

De cealaltă parte, Ucraina și ea a pierdut și va pierde enrom din punct de vedere financiar. Al doilea mare exportator de produse agricole, Ucraina a pierdut masiv din cauza războiului, contractele de furnizare fiind înghețate în această perioadă. Recent, primul ministru ucrainean declara pentru BBC că pierderile Ucrainei ca urmare a invaziei rusești ar putea depăși un trilion de dolari.

În același timp, a declarat premierul Denis Șmigal pentru BBC News Ucraina, este vorba doar de pagube materiale, distrugerea economiei și a infrastructurii.

„Rusia trebuie să compenseze toate acestea prin bunuri confiscate și despăgubiri. Este imposibil de estimat victimele umane, pentru acestea, potrivit șefului guvernului ucrainean, Rusia ar trebui să fie trasă la răspundere penală.”, a declarat premierul Denis Șmigal.

Cu toate acestea, asistența financiară din partea partenerilor occidentali și a FMI este foarte importantă acum, fără de care va fi foarte dificil să se plătească obligațiile sociale ale statului, deoarece o parte semnificativă a economiei s-a oprit sau a fost distrusă. Premierul a mai spus BBC-ului că Ministerul de Finanțe negociază pentru a primi 10 miliarde de dolari, din care trei au ajuns deja în Ucraina.

Citește și: Care ar fi motivul real al războiului Rusia-Ucraina. 1 trilion de dolari e în joc, precum și numele Chinei

Există un plan de redresare a Ucrainei post-război

Este vorba de asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene, un pachet de la FMI, este vorba și de sprijin din partea unor țări individuale: 300-500 de milioane de euro și dolari. Acest lucru este valabil atât pentru Regatul Unit, cât și pentru Statele Unite. Italia a fost prima care a sprijinit Ucraina cu 100 de milioane de dolari. Canada s-a alăturat cu un pachet de sprijin destul de puternic.

„Întreaga lume civilizată s-a alăturat în diferite moduri în sprijinul Ucrainei – atât umanitar, cât și financiar. Noi o simțim și lucrăm.

Ne vom consolida cooperarea cu organizațiile financiare internaționale: Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.”, a mai spus Denis Șmigal.

Același Denis Șmigal a mai spus că există deja un plan de restaurare a Ucrainei. Oficialul spune că va exista un fond de redresare adecvat, care se va desfășura în trei etape.

„Prima se întâmplă deja când reconstruim temporar, rapid și rapid obiectele distruse. A doua etapă este o recuperare rapidă imediat după încheierea ostilităților. În primul rând, trebuie restabilită alimentarea cu apă și electricitate, astfel încât oamenii să poată trăi în continuare în zonele devastate. Iar cea de-a treia etapă – cea despre care întrebați – este o etapă mare de refacere completă a orașelor, localităților, clădirilor, a infrastructurii noastre, a țării noastre ca întreg.”

Această etapă, mai spune premierul va fi cea mai costisitoare, cea mai lungă, dar va fi pusă în aplicare foarte repede.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Cipul care ne va schimba viețile. Atinge viteze uimitoare și e disputat de giganții tehnologici
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne ale teatrului
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro