Care este alimentul plin de carbohidrați din Postul Paștelui. Specialiștii avertizează că multe persoane care postesc din punct de vedere religios ajung să acumuleze câteva kilograme în plus, tocmai pentru că se face exces de carbohidrați. Iată de ce anume trebuie să ții cont, din punct de vedere alimentar, dacă vrei să eviți acumularea de kilograme în plus.
Terapeutul Anca Alungulesei pune acumularea de kilograme din Postul Paștelui pe seama excesului de carbohidrați. Iată care sunt carbohidraţii care îngraşă cel mai mult:
„Când ne gândim la carbohidraţi categoria este foarte largă. În carbohidraţi intră dulciuri pe bază de zahăr alb rafinat, leguminoase, precum mazăre, fasole, năut. Şi ele au carbohidraţi. Fructele foarte dulci la fel.
Lipsa proteinei de origine animală, nu neapărat pentru că este exclusă, ci faptul că nu este înlocuită cu proteină vegetală. Proteina de origine animală şi vegetală este cea care ne oferă saţietate. În aceste condiţii, cădem mult mai uşor în capcana carbohidraţilor”, a spus specialistul la Antena 3.
Totodată, terapeutul Anca Alungulesei susține că există mai multe variante de a înlocui pâinea.
„Există variante să înlocuim pâinea. O putem exclude sau o putem înlocui. De exemplu, să aducem lângă farfuria zilnică un fel de pâine care nu are aceleaşi daune în organism ca şi pâinea albă.
Când vorbim de pâinea albă, pe lângă faptul că aduce acest aport mare de zahăr în organism, mai are şi nişte efecte colaterale. Făina albă are acest gluten, care înseamnă lipici.
La nivel intestinal, acest gluten se transformă în ceva foarte tare. Bunicii noşti, pe vremuri, lipeau ceva pe pereţi cu fâină şi apa. Stomacul în care intră multă pâine ajunge să fie tapetat în straturi de lipici.
Flora intestinală are de suferit în această situaţie şi toţi nutrienţii pe care ar trebui să-i luăm din alimentaţie nu se pot absorbi”, a mai spus specialistul, care dă și o rețetă de pâine care nu îngrașă.
Reţetă de pâine propusă de specialist are la bază de făină de migdale, in, tărâţe psyllium şi cocos. Se mai aăugă un ou, puţin oţet de mere şi sare, și este gata în zece minute.
„Este foarte gustoasă şi săţioasă. Ea trebuie să fie foarte densă ca să nu mănânci foarte mult. Uleiul de floarea soarelui este foarte bogat în Omega 6. Nu este sănătos să-l consumăm în fiecare zi. Plus că, uleiul de floarea soarelui nu este prietenos cu prăjeala”, a mai spus terapeutul pentru sursa citată.
Specialistul mai spune că uleiul de floarea soarelui poate fi înlocuit cu uleiul de cocos dezodorizat, care se comportă foarte bine la gătire.