31 mart. 2022 | 08:32

Cine trebuie să ia iodură de potasiu, de fapt. De ce persoanele peste 40 de ani au interzis la ele

Sănătate
Cine trebuie să ia iodură de potasiu, de fapt. De ce persoanele peste 40 de ani au interzis la ele
Tabletele de iodură de potasiu și efectele lor

Tabletele de iodură de potasiu sunt utilizate în cazul unei urgențe nucleare. Tabletele împiedică glanda tiroidă să absoarbă iodul radioactiv, care poate fi eliberat în mediu în urma unui accident nuclear. Prima dată când au fost folosite astfel de tablete, a fost după dezastrul din 1986 de la Cernobîl. Recent, guvernul a aprobat distribuirea tabletelor de iodură de potasiu către populația României, deși declarau că nu este niciun pericol.

Tabletele de iodură de potasiu și efectele lor

Tabletele de iodură de potasiu ar trebui să fie disponibile pentru toate persoanele cu vârsta de 40 de ani sau mai tinere. în special copiii și femeile însărcinate și cele care alăptează, care locuiesc în apropierea unei centrale nucleare, potrivit unui nou raport al unui grup de experți al Academiei Naționale de Științe din Statele Unite ale Americii.

Potrivit raportului, pentru ca  să fie cât mai eficientă, aceasta trebuie administrată cu câteva ore înainte sau după expunerea la iod radioactiv. O protecție suplimentară împotriva riscurilor ar trebui realizată prin evacuare și prin controlul laptelui și alimentelor contaminate. Raportul solicită, de asemenea, să se decidă cum să stocheze, să distribuie și să administreze tabletele de iodură de potasiu.

„Iodura de potasiu, dacă este administrată în doze adecvate și în timp util, poate bloca absorbția de iod radioactiv de către glanda tiroidă. Astfel, poate ajuta la prevenirea apariției cancerului tiroidian indus de iod radioactiv și a altor afecțiuni tiroidiene”, spune Dr. Becker, profesor de radiologie și medicină la Weill Cornell Medical College și radiolog și medic curant la NewYork-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center.

Iodul radioactiv este, de asemenea, utilizat în cantități mici pentru proceduri diagnostice și terapeutice. Iodura de potasiu acționează prin inundarea situsurilor de legare a iodului din tiroidă, împiedicând astfel acumularea ulterioară de iod radioactiv. Iodura de potasiu (KI) acționează doar pentru a preveni absorbția iodului radioactiv în glanda tiroidă. Nu este un agent radioprotector general.

Se acordă prioritate grupurilor în funcție de vârstă

Acest criteriu este principalul factor de determinare a riscului de cancer tiroidian indus de iod radioactiv. Cei care prezintă cel mai mare risc sunt sugarii și copiii. O altă categrie este cea a femeilor însărcinate și cele care alăptează. Cauza este că există potențialul iodurii de potasiu de a suprima funcția tiroidiană la fătul în dezvoltare și la nou-născut.

Recomandarea este de a-i trata la cel mai mic prag, în ceea ce privește doza radioactivă preconizată pentru tiroidă. Orice persoană cu vârsta de peste 18 ani și până la 40 de ani ar trebui tratată la un prag ușor mai ridicat.

Citește și: Alexandru Rafila, anunț clar despre pastilele de iodură de potasiu. Ce a ajuns deja la DSP-uri

Cei peste 40 de ani, iau iodură de potasiu în anumite condiții

În cele din urmă, orice persoană cu vârsta de peste 40 de ani ar trebui tratată cu iodură de potasiu numai dacă expunerea prezisă este suficient de mare pentru a distruge tiroida și a induce hipotiroidism, deficiență tiroidiană, pe toată durata vieții.

Conform specialiștilor, nu ar trebui să fie luată ca măsură preventivă înainte de expunerea la radiații. După un eveniment radiologic sau nuclear, oficialii locali de sănătate publică sau de gestionare a situațiilor de urgență vor spune publicului dacă este necesar să ia iodura de potasiu sau alte măsuri de protecție.

După un eveniment de acest gen, trebuie să urmați instrucțiunile care vă sunt date de aceste autorități locale. Administrarea unei doze mai mari sau administrarea mai des decât se recomandă nu oferă mai multă protecție și poate provoca boli grave sau deces.

Deoarece iodura de potasiu protejează timp de aproximativ 24 de ore, acesta trebuie administrat zilnic până când riscul dispare. Prioritatea în ceea ce privește evacuarea și adăpostirea trebuie acordată femeilor însărcinate și nou-născuților. Cu excepția cazului în care nu sunt disponibile alte măsuri de protecție, nu se recomandă repetarea dozelor la femeile gravide și la nou-născuți.

Citește și: Ce substanță a recomandat un medic imediat după tragedia de la Cernobîl. 7 tone erau necesare pentru populația României

Efectele secundare date de iodura de potasiu

Efectele secundare sunt puțin probabile atunci când este utilizat în doza recomandată și pentru o perioadă scurtă de timp. Următoarele sunt posibile efecte secundare:

  • Erupții cutanate
  • Umflarea glandelor salivare
  • „iodism” (gust metalic, arsură în gură și gât, dureri de dinți și gingii, simptome de răceală și, uneori, dureri de stomac și diaree)
  • O reacție alergică poate avea simptome mai grave. Acestea includ febră și dureri articulare; umflarea unor părți ale corpului (față, buze, limbă, gât, mâini sau picioare); probleme de respirație, vorbire sau înghițire; respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație. Dificultatea severă a respirației necesită asistență medicală imediată.

 

Antibiotice Iaşi a produs deja 30 de milioane de pastile

După mai multe informații controversate despre un posibil atac nuclear dclanșat de Rusia, autoritățile de la București au luat o decizie care a cam speriat populația. Conform unui comunicat emis de Minsterul Sănătății, s-a luat decizia producerii unui număr important de tablete de iodură de potasiu, mai exact 30 de milioane de pastile. Cei de la Antibiotice Iași au deja stocul făcut, iar Alexandru Rafila declara ulterior:

„Ele ajung, într-o primă fază, sunt distribuite de producător Antibiotice Iaşi şi le mulţumim pentru efortul pe care l-au făcut întrucât, într-un timp foarte scurt, să producă 30 milioane de comprimate.

Ajung la direcţiile de sănătate publică şi căutăm calea cea mai uşoară încât ele să poată să ajungă la populaţia beneficiară. Iodul trebuie administrat într-un timp foarte scurt, în cazul unui incident.”, a afirmat Alexandru Rafila, luni la Parlament.

Deși, pentru moment, nu se pune problema unei astfel de situații, autoritățile încearcă să prevină un posibil dezastru prin distribuirea către categoriile menționate în acest material a tabletelor de iodură de potasiu.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Raționalizarea pâinii. Primul oraș care i s-a opus lui Ceaușescu. S-a tras cu arme automate
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Statul verifică banii românilor! Riscă pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro