27 mart. 2022 | 11:31

Ce bombă ar fi folosit Rusia în războiul din Ucraina. Este extrem de periculoasă, poate fi crimă de război

News
Ce bombă ar fi folosit Rusia în războiul din Ucraina. Este extrem de periculoasă, poate fi crimă de război
Volodimir Zelenski a acuzat joi forțele președintelui Vladimir Putin

Rusia a fost acuzată că a folosit bombe cu fosfor în invazia sa în Ucraina. Președintele american Joe Biden a avertizat asupra riscului unui atac cu arme chimice. Luni au fost folosite muniții cu fosfor alb în orașul Kramatorsk din estul țării, potrivit șefului adjunct al poliției din Kiev. Într-o înregistrare video se vede materialul arzând cu flacără pe jos în timp ce este stins cu o lopată.

Rusia este acuzată de folosirea bombelor cu fosfor în Ucraina

Volodimir Zelenski a acuzat joi forțele președintelui Vladimir Putin de folosirea bombelor cu fosfor în ultimul val de atacuri asupra țării sale. Declarația era făcută în fața liderilor NATO de la Bruxelles, spunând că au fost inclusiv copii.

„Europa trece printr-un război. Fecare zi este plină de crime de război ale trupelor rusești.

În această dimineață, am primit informații că trupele rusești au folosit bombe cu fosfor împotriva civililor din Ucraina.”, a declarat Zelenski, potrivit NBC News.

El nu a furnizat dovezi în discursul său. Pentagonul a declarat că nu a putut confirma afirmația liderului ucrainean.

Este dificil de verificat afirmațiile fără personal american la fața locului, au declarat trei oficiali americani din domeniul apărării.

Dar, dacă este adevărat, utilizarea bombelor cu fosfor alb ar adăuga o nouă dimensiune îngrijorătoare asaltului militar al Rusiei asupra Ucrainei.

Iată o prezentare generală a potențialului lor distructiv.

Ce este fosforul alb?

Forma albă a substanței chimice fosfor este extrem de toxică. Este  renumită pentru gravitatea rănilor pe care le provoacă, potrivit informațiilor compilate de Human Rights Watch.

Fosforul alb se aprinde la contactul cu oxigenul și este foarte solubil în grăsimi. Asta înseamnă că arde grav carnea umană, mai spun cei de la Human Rights Watch.

Dacă aterizează pe cineva, arde foarte, foarte puternic”, a declarat Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al forțelor de apărare chimică, biologică și nucleară ale Regatului Unit și NATO.

Obuze de artilerie, bombele, rachete, mortiere care conțin fosfor alb funcționează în mod similar cu armele incendiare. Definiția a fost dată de Protocolul III la Convenția din 1980 privind anumite arme convenționale.

Acestea declanșează incendii și provoacă arsuri „prin acțiunea flăcării, a căldurii sau a unei combinații a acestora, produsă de o reacție chimică a unei substanțe lansate asupra țintei”.

Utilizarea bombelor cu fosfor este ilegală împotriva țintelor civile

Utilizarea fosforului alb nu este interzisă în mod categoric de legislația internațională privind armele. Nu este ilegal ca armata să îl dețină, iar forțele armate din întreaga lume, inclusiv trupele americane, au declarat că îl folosesc pentru a marca o țintă sau pentru a crea o perdea de fum, potrivit lui David E. Johnson, expert militar la Rand Corp.

Dar, ca toate armele, utilizarea bombelor cu fosfor este ilegal să fie folosite împotriva țintelor civile, iar utilizarea armelor incendiare lansate din aer în zone populate este interzisă în conformitate cu Protocolul III, a declarat Johnson.

„Atacarea fără discernământ a țintelor civile este cea mai mare crimă de război care există, indiferent de armă.”, potrivit lui David E. Johnson.

Human Rights Watch afirmă că munițiile care conțin fosfor alb au fost folosite în ultimii 15 ani, inclusiv de către forțele americane și britanice în Irak.

Este vorba de forțele coaliției conduse de americani împotriva militanților grupării teroriste Stat Islamic în Irak și Siria în 2017. Utilizarea bombelor cu fosfor a fost detectată și la armata israeliană în Gaza în 2008-2009.

Forțele siriene au folosit fosforul alb pentru a incendia orașe și sate, spune Human Rights Watch. De asemenea, munițiile cu fosfor alb au fost folosite de forțele coaliției conduse de Arabia Saudită în Yemen în 2016.

Au mai fost folosite și de forțele de securitate aliate NATO și de talibani în Afganistan între 2005 și 2011 și de forțele etiopiene în Somalia în 2007, potrivit Human Rights Watch.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Meghan și Harry, dispută cu privire la Crăciun. Se despart?
EVZ.ro
Destinația care atrage milioane de vizitatori anual a impus o taxă pentru drumeții. Cât vor trebui să scoată turiștii din buzunar pentru un traseele superbe
Spynews
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne ale teatrului
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Mediaflux
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu respectă această regulă, conform superstiției
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro