24 mart. 2022 | 18:33

Trucul banal pentru usturoiul din grădina ta. De ce trebuie înnodate cozile

Utile
Trucul banal pentru usturoiul din grădina ta. De ce trebuie înnodate cozile
Usturoiul și tradițiile bătrânești

Usturoiul, pentru majoritatea dintre noi, este un aliment, și condiment, nelipsit din diferitele menu-uri. Dar, pentru a obține usturoi de calitate, grădinarii folosesc un truc vechi. Frunzele de usturoi, cu câteva zile înainte de recoltare, se leagă, imitând un fel de nod, nu foarte strâns. Astfel de noduli de vârfuri de usturoi pot fi adesea găsiți în grădina bunicilor. După o astfel de procedură, bulbii vor fi mai bine depozitați, se spune. Nu există dovezi științifice cu privire la posibilitatea de a prelungi termenul de valabilitate a usturoiului în acest mod. Dar legarea cozilor usturoiului înainte de recoltare rămâne o tradiție care poate fi ușor de explicat.

Usturoiul și tradițiile bătrânești

Usturoiul poate fi folosit la tot felul de rețete. Acestea sunt foarte versatile. Usturoiul este folosit în sosuri, la prăjeli, adăugat în supe și multe altele. Vârfurile cele mai fragede ale tulpinii și mugurii sunt delicioase și când sunt tocate crude.

Dar până la a-l folosi în diferitele rețete, există un truc vechi, despre care se spune că ajută la o creștere bună și, ulterior, depozitarea usturoiului. Este vorba de înnodarea cozilor de usturoi, despre care o să vorbim în cele ce urmează.

De ce să înnodăm cozile de usturoi?

Astfel de tehnici au o explicație logică. Poate că, inițial, în acest fel, au încercat să protejeze bulbul de infecții în perioada de formare activă a acestuia. Ca urmare, calitatea usturoiului legat era mai mare. Bulbii au fost depozitați mai bine. Acest rezultat este destul de ușor de înțeles.

Spre deosebire de ceapă, la usturoi, trecerea substanțelor din partea aeriană în bulb este mult mai lentă. Moartea frunzelor nu este atât de intensă. Procesul de formare a cuișoarelor și a bulbilor de ceva timp merge împreună cu creșterea continuă a penei.

Prin legarea usturoiului în noduri, acestea afectează partea verde a plantei, care este responsabilă pentru o serie de funcții importante, inclusiv fotosinteza. Stresul biologic declanșează o ieșire intensă de nutrienți către bulb. Frunzele încep să se usuce rapid, din care se formează solzi protectori.

Bulbul este un organ de depozitare al plantei care își pierde capacitatea de a germina, dar dobândește capacitatea de depozitare pe termen lung. Bineînțeles, calitatea și mărimea bulbilor sunt influențate într-o măsură mai mare de compoziția solului și de îngrijirea corespunzătoare.

Când înnodăm cozile de usturoi

Se obișnuiește să se lege vârfurile cu 3-5 zile înainte de recoltare. Prin urmare, timpul de curățare trebuie să fie determinat cât mai exact posibil. Acest lucru se datorează faptului că usturoiul de primăvară și cel de iarnă diferă în ceea ce privește plantarea și recoltarea.

Momentul recoltării este cel care determină momentul în care trebuie legate frunzele de usturoi. Specia de iarnă se coace în prima jumătate a lunii iulie, iar cea de primăvară, în funcție de soi, câteva săptămâni mai târziu.

La soiurile de primăvară cu coacere târzie, procesul de creștere poate dura până la sfârșitul lunii septembrie sau primele zile ale lunii octombrie. Există situații în care există mai multe soiuri cu perioade de coacere diferite pe site, ce trebuie făcut în acest caz.

Trebuie să înțelegeți că usturoiul, dacă nu este recoltat la timp, crește prea mult și se împarte în felii. Deci trebuie să abordați procesul de recoltare ținând cont de caracteristicile soiului. Colectați bulbii pe măsură ce se coc, fără a aștepta să se depună pene masive.

De asemenea, începutul recoltării este afectat de condițiile meteorologice anormale. Temperaturile ridicate sau perioadele prelungite de ploaie vor altera ritmul de creștere și calitatea bulbilor. Așadar, în cazul unor situații anormale, este mai bine să scoatem usturoiul mai devreme decât să întârziem cu recoltarea.

Cum se leagă usturoiul

Dacă usturoiul aruncă lăstarii de flori, atunci se pune întrebarea dacă trebuie să tăiați vârfurile, care în acest moment devin foarte dure. Bineînțeles, acestea se îndepărtează și, în mod ideal, nu înainte de curățare, ci mult mai devreme.

La aproximativ două luni de la germinare, usturoiul începe să formeze vârfurile florale. Tulpina dură trebuie tăiată cât mai devreme posibil, la un nivel de 2-3 cm. Dacă nu ați avut timp să faceți acest lucru, va trebui să îndepărtați vârfurile în acest stadiu. Această procedură este valabilă pentru soiurile de iarnă.

După ce se îndepărtează vârfurile, se leagă ușor făcând un nod. Procedura este simplă, dar este indicat să legați usturoiul cu mănuși de lucru. Până în ultima etapă de creștere, penele de usturoi devin dure. Este ușor să vă răniți mâinile cu penele întărite. Sucul proaspăt este destul de toxic și poate arde pielea.

În prima etapă, pentru plantele cu vârf înfloritor, îndepărtați-o. Tulpina poate fi pur și simplu ruptă cu mâinile, dar nu smulsă. Ca urmare a unei rupturi neglijente, bulbul poate fi pur și simplu smuls din pământ, dar ceea ce este mai rău. Îi deteriorează integritatea. Tăiați tulpinile cu foarfecele de tăiat, dar foarfecele de grădină sau un cuțit ascuțit sunt potrivite pentru tăiere.

După ce ați tăiat tulpina, începeți să legați cozile. Prindeți frunza de usturoi cu mâinile și răsuciți-o ușor pentru a forma un mănunchi, pentru a evita ruperea cozilor individuale în momentul legării. Procedați cu atenție, frunzele nu trebuie să fie încrețite.

Dacă înălțimea cozilor nu este suficientă, răsuciți frunzele în două mănunchiuri și legați-le într-un nod drept. O codiță prea înaltă de la plantele vecine poate fi legată împreună pentru rapiditatea lucrului.

Concluzie

După cum vedeți, pe cât de banal este ca aliment, sau condiment, pe-atât de greu este să ai grijă de usuturoiul de zi cu zi. Cu puțină răbdare, și ceva cunoștințe, veți avea o cultură de usturoi pe gustul vostru. Așa că, baftă la grădinărit.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Schimbări la Casa de Pensii. Tot ce trebuie să știi pentru 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro