UEFA renunță la fair-play-ul financiar. Forul european va schimba regulile în privința raportului venituri – cheltuieli al echipelor care participă în cupele europene. Introdus în 2011, fair-play-ul financiar a fost ținta a numeroase critici, el fiind suspendat în timpul pandemiei pentru a permite cluburilor să supraviețuiască. UEFA va vota noul regulament financiar pe 7 aprilie, el urmând a fi introdus treptat, în următorii trei ani.
UEFA renunță la fair-play-ul financiar. Forul european promitea, încă de vara trecută, modificarea regulilor fair-play-ului financiar. Introdus în 2011, acesta a fost ținta a numeroase critici din partea cluburilor. El a revenit în atenția UEFA după scandalul declanșat în Spania de „cazul Messi”.
Lionel Messi a semnat cu PSG, vara trecută, după ce Barcelona nu și-a permis să-i înregistreze vechiul contract din cauza fair-play-ului financiar și a plafonului salarial impus în La Liga, În 2020, Manchester City a fost exclusă de UEFA din cupele europene pentru doi ani după încălcarea fair-play-ului financiar și amendată cu 30 de milioane de euro. E drept, apoi a câștigat apelul la TAS și a rămas doar cu amenda, care în final s-a ridicat la 10 milioane de euro.
UEFA va vota noul regulament de viabilitate financiară va fi votat la 7 aprilie 2022 şi prevede o limitare a cheltuielilor, în locul intenţiei de a plafona salariile, a anunțat presa americană, conform news.ro. Principala prevedere a noilor reglementări este că echipele implicate în cupele europene nu vor putea cheltui mai mult de 70% din veniturile lor pe salarii şi transferuri.
UEFA a purtat discuții intense cu cluburile, cele mai bogate cerând un plafon mai mare, de 85 la sută din venituri. Cele mai avantajate grupări vor fi cele din campionatul Angliei. Premier League este cel mai bogat campionat din lume, echipele beneficiind de drepturi tv în valoare de 2 miliarde de euro pe an.
O sumă aproape dublă față de Bundesliga, a doua clasată în acest top, unde veniturile din drepturile de televizare aduc „doar” 1,1 miliarde de euro. Competițiile din Spania și Italia aduc numai 990 de milioane de euro, respectiv 927 de milioane de euro pe sezon, în timp ce Ligue 1 produce „modesta” sumă de 582 de milioane de euro, de aproape patru ori mai puțin decât Premier League.
UEFA a decis că echipele vor avea la dispoziţie trei ani pentru a reduce treptat cheltuielile, de exemplu, cu o limită stabilită la 90 la sută din venituri la început, înainte de a atinge pragul de 70 la sută după trei sezoane. În cazul unor încălcări ale acestor reguli, UEFA s-a gândit la o serie de sancţiuni sportive şi financiare: puncte mai puţine în faza grupelor în anii următori, amenzi, ameninţări cu excluderea şi chiar retrogradarea.
Astfel, un club angajat în Champions League ar putea fi retrogradat în Europa League în cazul unei încălcări a regulilor financiare sau din Europa League în Conference League.