22 mart. 2022 | 21:29

Un alt aliment se va scumpi din cauza războiului din Ucraina. Cât costă produsul acum

Social
Un alt aliment se va scumpi din cauza războiului din Ucraina. Cât costă produsul acum
Conflictul din Ucraina provoacă nervozitate pe piețe

Pe data de 2 martie a.c., licitația Global Dairy Trade (GDT) a înregistrat o nouă creștere solidă a prețurilor la toate produsele lactate oferite pe platformă. Analistul agricol senior al RaboResearch, Emma Higgins, spune că producția mai mică de lapte și consecințele conflictului din Ucraina împing prețurile și mai sus. Conform datelor înregistrate, prețul laptelui praf integral a urcat cu 5,7%, ajungând la 4757 USD, iar prețul laptelui praf degresat a crescut cu 4,7%, ajungând la 4481 USD. Efectele războiului se resimt și pe piața locală din România, litrul de lapte ajungând să coste peste 8 lei. Mai sunt puține magazine unde mai găsești un litru de lapte la 6 sau 7 lei.

Prețurile globale la produsele lactate continuă să doboare recorduri

Analiștii din piața de profil spun că și untul, brânza și grăsimea anhidră din lapte u înregistrat, de asemenea, creșteri de preț. Prețurile la cașcaval au crescut cu 10,9%.

„La licitația GDT din această dimineață, prețurile produselor lactate au crescut vertiginos. Acestea au fost impulsionate de scăderea ofertelor de lapte. De incertitudinea de pe piață în jurul consecințelor crizei din Ucraina

În cele din urmă, și de ceea ce va însemna această combinație pentru comerțul global cu produse lactate.”, spunea pe 2 martie analistul agricol senior al RaboResearch, Emma Higgins.

Analistul notează că situația aprovizionării cu lapte în mai multe regiuni cheie de export continuă să se deterioreze. Producția de lapte din Noua Zeelandă, de exemplu, a scăzut cu 6,1% de la an la an  în ianuarie 2022, în timp ce fluxurile de lapte din SUA au suferit o lovitură de 1,6% YOY și în aceeași perioadă.

Conflictul din Ucraina provoacă nervozitate pe piețe

Higgins spune că, deși luptele fizice din Ucraina sunt localizate, efectele războiului vor fi de mare amploare și vor avea un efect de propagare asupra comunităților și economiilor globale, inclusiv când vine vorba de produsele lactate.

„În mod clar, poporul ucrainean și cel rus vor fi cei care vor plăti cel mai mult. Fie fizic, psihologic sau economic.

Cu toate acestea, trebuie să luăm în considerare implicațiile de flux asupra piețelor globale. Dar și potențialele reverberații pentru producătorii noștri de alimente.”

Rusia și Ucraina sunt actori importanți în comerțul mondial cu principalele mărfuri: cereale, energie și metale. Împreună, ambele țări sunt mari exportatori de cereale. Aproape 24% din producția mondială de grâu, orz, porumb, petrol, de 5% din țiței, gaze naturale, care sunt 35% din cota de piață în Europa, și materii prime pentru fabricarea îngrășămintelor, cun un procent de 23% din amoniacul mondial.

„Rabobank anticipează că vor urma mai multe creșteri pentru prețurile globale ale cerealelor. Vor fi creștere și la prețul petrolului, gazelor naturale și îngrășămintelor în timp.

Reversul medaliei este că ne așteptăm la același lucru și pentru prețurile alimentelor și inflație.”, mai spune Emma Higgins, conform RuralNews.

Produsele lactate din România resimt efectele războiului

Dacă la începutul anului, când încă nu aveam această criză, prețul unui litru de lapte era situat undeva între 6 și 7 lei, astăzi românii cumpără la peste 8 lei pentru un litru de lapte. Prețul de vânzare la poarta fermelor, preț oferit de fabricile producătoare, este undeva între 1,2 și 1,8 lei pe litru, până la 2 lei pe litrul de lapte.

Crescătorii spun că, în aceste condiții, există riscul, fie să nu mai vândă laptele către procesatori, fie să mărească prețul de vânzare, ceea ce va duce clar la o scumpire masivă la toate produsele lactate și derivate.

Atât fermierii români, cât și cei din zonele de export masiv, cer autorităților o formă de protecție, atlfel existând riscul să apară și o criză a produselor lactate și, implicit, o creștere masivă a prețurilor finale către clienți.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Era cunoscută în toată România. A ajuns într-o stare jalnică
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
S-A AFLAT cu cât se INDEXEAZĂ pensiile în ianuarie. DEZVĂLUIREA șefului Casei de Pensii
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro