Odată cu declanșarea războiului în Ucraina, panica a cuprins o parte a populației din România. Ca urmare Serviciul Pașapoarte a înregistrat un număr mare de cereri, în raport cu aceeași perioadă a anului trecut. Dar, din cauza acestei situații, s-a ajuns ca programările să se întindă pe o perioadă mult mai lungă de timp, față de cât era normal, tocmai datorită aceste situații create. Dar, cum românul este inventiv, s-a ajuns în punctul în care aceste programări să fie vândute pe internet. Dar ceea ce nu știu cei care încearcă să comercializeze aceste programări, este că sunt nominale și nu pot fi folosite de alte persoane. Cu alte cuvinte, o nouă formă de înșelăciune a apărut în spațiul public.
Din păcate, criza ucraineană a scos tot ce e mai rău în oameni. De la panică, la îmbulzeli în magazine, în goana nejustificată după provizii, și până la cozile imense de la centrele de emitere a pașapoartelor. Frica unui posibil conflict și pe teritoriul României i-a determinat pe unii dintre români să-și scoată cât mai repede posibil pașapoartele pentru a putea pleca într-o altă țară, în eventualitatea unui conflict.
Odată cu acest aspect, reprezentanții Serviciului Pașapoarte spun că numărul de cereri a crescut exponențial, în raport cu aceeași perioadă a anului trecut. Un alt aspect, deloc de neglijat, este perioada de programare, care a ajuns și ea să se prelungească, tot ca efect al numărului mare de cereri.
În unele cazuri s-a ajuns ca listele de așteptare să se ducă spre trei luni, iar unii români, speriați poate, au încercat diferite metode de a intra în față, cum s-ar spune, și de a-și procura mult mai repede pașaportul. Așa se face că, mai nou, unii români, în căutare de câștiguri rapide, au decis că pot să facă un ban cinstit prin vânzarea programărilor la Serviciul Pașapoarte.
Am putea spune că este o nouă formă de înșelăciune, dacă ținem cont de un singur aspect, și cel mai important de altfel, și anume că programările la Serviciul Pașapoarte, în vederea obținerii documentului, sunt nominale, și nu pot fi înstrăinate, oferite, cedate, sau vândute către terți.
MAI a emis un comunicat prin care anunță că birourile ce emit documentele vor lucra și pe perioada de weekend, pentru a rezolva toate cererile depuse.
„În acest sfârşit de săptămână atât la nivelul municipiului Bucureşti, cât şi în teritoriu, Serviciile Publice Comunitare de Paşapoarte vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul (primiri cereri şi eliberări paşapoarte). Menţionăm totodată faptul că, pentru zilele de weekend, au fost deja operaţionalizate programările online în mai multe judeţe din ţară. În acest moment, se întreprind măsuri pentru operaţionalizarea programărilor online şi pentru restul judeţelor, în vederea reducerii timpului de răspuns la solicitările primite din partea cetăţenilor”, informează un comunicat al MAI.
Conform MAI, la Serviciul Pașapoarte au fost înregistrate la data de 10 martie aproximativ 35.389 programări, pentru 60.381 de persoane, iar perioada de așteptare este de 90 de zile.