Specialiștii de la Administrația Națională a Meteorologiei au emis o nouă prognoză pentru vremea din următoarea perioadă. Experții au indicat o alertă de toxicitate în România. Directorul agenției a venit cu explicații, mai ales că 10 județe și Capitala vor fi sub alerte de cod galben de vânt puternic. „Chiar dacă în partea de est şi sud-est a ţării vom avea în vigoare această atenționare de cod galben care vizează rafale de 55-65 km/h”, a detaliat aceasta.
Tot în această seară, ca urmare a comunicatului emis de guvern, directorul ANM a venit cu precizări clare referitoare la norul ucrainean, precizări care spun că nu există niciun pericol asupra României:
„În ceea ce privește particulele în suspensie PM 10 și PM 2,5, să nu uităm că astăzi până la ora 20.00 ne aflăm sub incidența unei avertizări de Cod Galben, cu vânt de intensitate în special în zona Dobrogei, care fi putut să ridice particule de praf în suspensie. Să nu uităm că avem fenomen de secetă pedologică extremă în zona de Est și Sud-Est a țării.
În zona capitalei, în ultimele trei luni, au fost cantități foarte mici de precipitații. 7,3 în luna ianuarie, 6,7 în februarie, 16,9 în martie, ceea ce înseamnă un total de 30,9 litri pe metru pătrat în trei luni, față de o medie de 110 cât ar fi trebuit să cumulăm în această perioadă a anului. (…) Confirmăm că nu există o legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, datorită circulației dinspre sector nord-estic, pentru că intensificările au fost mult mai puternice în zona bazinului Mării Negre. Monitorizăm permanent.”, a transmis Elena Mateescu într-un briefing de presă la Guvern.
Încă de aseară au existat informații contradictorii cu privire la un posibil pericol ce s-ar abate asupra României, fiind vorba de un posibil nor toxic venit dinspre Ucraina. În această după-masă, DSU a emis un comunicat în care dezminte informațiile despre acest potențial pericol, publicat pe Facebook, în care declară:
„Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că mâine, pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informațiile prezentate sunt false și se înscriu în spectrul informațiilor de tip FAKE NEWS.
Conform datelor furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus), pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate. Ne delimităm ferm de informațiile regăsite în mesajul din imaginea de mai jos care au ca scop precis generarea sentimentului de panică în rândul comunităților. Vă rugăm să NU DISTRIBUIȚI astfel de mesaje!” spune DSU pe pagina sa de Facebook.
Știrea inițială
Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat dacă există vreun risc pentru români din cauza noului fenomen. Mai exact, este vorba despre norul toxic generat de bombardamentele din Ucraina ce se va resimți chiar în acest weekend.
Mai mult decât atât, 10 județe și Capitala vor fi sub alerte de cod galben de vânt puternic. Bombardamentele de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina au dus la formarea unui nor toxic ce ne-ar putea afecta sănătatea, susțin medicii.
Norul a ajuns deja în Polonia, Republica Moldova și alte țări din Europa, iar vremea capricioasă din România nu ajută deloc. Capitala și alte județe vor fi de mâine sub alerte de cod galben de vânt puternic cu rafale care pot ajunge la 65 de km/h. Expertul a venit cu detalii dacă aceste precizări și norul toxic ar prezenta vreun pericol.
„Chiar dacă în partea de est şi sud-est a ţării vom avea în vigoare această atenționare de cod galben care vizează rafale de 55-65 km/h, iar în zona montană aferentă chiar viteze de 70-80 km/h, având în vedere circulația aerului din sector nordic şi nord estic apreciem că nu există posibilitatea ca aceste concentrații să ajungă în ţara noastră.
Din punct de vedere termic, întradevăr, discutăm de o încălzire de la o zi la alta pe parcursul acestei săptămâni şi semnalul rămâne până la sfârşitul acestei luni.
Mâine contăm posibil pe 17-18 grade în vestul ţării. Miercuri 18 grade Celsius în sud-vest în sud, iar la mijlocul şi sfârșitul de săptămânii să înregistrăm chiar valori de 19-20 de grade în partea de sud-vest.
Chiar şi în Capitală este posibil să consemnăm 18-20 de grade, valori cu mult mai ridicate decât ceea ce ar fi normal de această perioadă”, a spus aceasta.
De asemenea, cea din urmă susține că România se va confrunta și cu o secetă pedologică extremă puternică. Ea va fi moderată pe areale agricole extinse din țară.
Mai exact, specialistul a adus în prim-plan Moldova, Dobrogea, cea mai mare parte din Muntenia, Oltenia, Transilvania și partea de vest a Banatului și Crișanei.