Deputatul UDMR Covasna – Kulcsar Terza Jozsef a făcut câteva declarații foarte acide la adresa președintelui Iohannis, după ce i-a fost refuzată o petiție pentru eliberarea din închisoare a doi maghiari.
Președintele țării se află într-o situație foarte delicată cu ungurii din Transilvania, având în vedere afirmațiile liderului Partidului Civic Maghiar – PCM. Kulcsar Terza Jozsef și-a exprimat pe parcursul zilei de luni, 7 ianuarie 2019, dezamăgirea față de răspunsul administrației prezidențiale la petiția colectivă înaintată către președintele la finele anului trecut.
Subiectul petiției este eliberarea din închisoare a membrilor grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM), Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila, condamnaţi la 5 ani de închisoare cu executare sub acuzaţia de terorism. Cei doi au fost condamnați de către Înalta Curte de Casație și Justiție după ce s-a dovedit că intenționau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 decembrie de la Târgu Secuiesc din 2015.
„Azi am primit prin poştă răspunsul la petiţia pe care am trimis-o preşedintelui Klaus Iohannis în luna noiembrie anul trecut. (…) Este semnată de un consilier, ceea ce eu consider că este ruşinos faţă de noi, maghiarii, că preşedintele nici nu a semnat, ci a dat sarcina unui subordonat. Faptul că doi secui, doi maghiari sunt în temniţă pe nedrept consider că este un caz foarte grav, iar preşedintele Klaus Iohannis are obligaţia să se ocupe de astfel de cazuri pentru buna convieţuire dintre români şi maghiari aici în Transilvania. (…) La prezidenţialele viitoare o să avem în vedere acest caz şi eu cred că Iohannis a pierdut sprijinul comunităţii maghiare din Ardeal. La scrutinul anterior maghiarii au votat cu el, pentru că am avut mai multă încredere. (…) Aici nu e vorba doar despre soarta celor doi care stau în temniţă nevinovaţi, ci este vorba despre întreaga comunitate maghiară care a fost stigmatizată”, a declarat, pentru AGERPRES, Kulcsar Terza Jozsef.
Instituția președinției a refuzat cerea de eliberare pentru un motiv cât se poate de simplu. În răspunsul la petiţia adresată preşedintelui Klaus Iohannis se arată, printre altele, că anularea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile nu intră în atribuţiile preşedintelui României şi că orice intervenţie a acestuia în afara prerogativelor conferite prin legea fundamentală ar constitui o încălcare a două dintre principiile fundamentale ale statului de drept, respectiv principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat şi principiul independenţei justiţiei.
„Prin urmare, instituţia preşedintelui României nu se poate pronunţa cu privire la situaţia expusă, deoarece aceasta ar constitui o imixtiune în actul de înfăptuire a justiţiei”, se arată în documentul citat de AGERPRES.