În zilele noastre, unii oameni consideră că timpul petrecut „fără să facă nimic” este neproductiv, dar experiența marilor minți și studiile demonstrează contrariul. Lui Albert Einstein îi plăcea să viseze cu ochii deschiși și își imagina că navighează cu viteză pe o undă de lumină, iar pentru el, unda părea înghețată, ceea ce l-a determinat în cele din urmă să creeze faimoasa teorie a relativității. Charles Darwin a practicat, de asemenea, această metodă și și-a folosit așa-numita „cale de gândire” pentru a se scufunda în propriile gânduri și a reflecta.
Albert Einstein avea o mulțime de experimente de gândire. De exemplu, pentru teoria sa despre relativitatea generală, el a efectuat experimente imaginare care constau în căderea unei persoane de pe un acoperiș și accelerarea ascensoarelor. Cele mai faimoase teorii ale sale, care au pus bazele fizicii moderne, au fost doar o parte din imaginația sa!
Pentru unii oameni, să petreacă 2 ore pe Facebook pare normal, dar să își aloce 2 ore din zi pentru reflecție este prea mult. Poți lua un pix și un carnețel și să răspunzi la câteva întrebări de genul „Ce obiective am atins sau nu am atins?”, „Pot accelera procesul de atingere a obiectivelor mele?”, „Mă simt inspirat?” sau „Unde mă văd în următoarele 6 luni?”.
O plimbare într-un parc este o modalitate excelentă de a ne gândi temeinic la lucruri pentru care, de obicei, nu avem timp. Potrivit unei cercetări, petrecerea timpului în natură este, de asemenea, excelentă pentru sănătatea mintală, crește creativitatea și stimulează rezolvarea problemelor.
Scrierea de scrisori este foarte terapeutică. Este un instrument excelent pentru introspecție, deoarece poți avea ocazia să îți observi propriile gânduri și sentimente (atât ca povestitor, cât și ca ascultător), să tragi noi concluzii neevidente și să privești în trecut și în viitor.
Zat Rana, un jurnalist, a ținut un experiment făcând „regula celor 2 ore” pe baza obiceiurilor oamenilor de știință și filosofilor de succes și a mărturisit că i-a dat rezultate foarte bune.
În fiecare săptămână, a petrecut 2 ore reflectând. Ulterior, el a împărtășit că acest lucru i-a ascuțit mintea și că doar 2 ore pe săptămână a fost un preț umil de plătit pentru o recompensă atât de consistentă.