Războiul dus de Rusia în Ucraina a intrat în ziua 24, iar pierderile sunt enorme, de ambele părți. În Ucraina, cel puțin 816 de civil au fost uciși până acum. Țara rezistă în fața asediului militar din partea Rusiei în mod admirabil. Deși ar fi trebuit să fie una dintre cele mai puternice și mai moderne armate din lume, trupele ruse au arătat contrariul în Ucraina, unde forțele militare și civilii au luptat impresionant. De altfel, Kievul a rămas în picioare, pe măsură ce discuțiile pentru pace se conturează.
După trei săptămâni de război al lui Putin, Rusia se confruntă cu perspectiva reală a unei umilințe, deoarece invazia sa eșuează și armata sa este expusă ca fiind prost echipată și prost pregătită.
În această dimineață, Rusia a fost nevoită să confirme că încă un alt lider militar al său, și unul dintre cei mai buni comandanți de parașutiști ai Rusiei, a fost ucis în luptă, împreună cu adjunctul său.
Și, pe măsură ce înaintarea lor se blochează în urma atacurilor devastatoare ale apărătorilor Ucrainei, Rusia este din ce în ce mai mult nevoită să recurgă la atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune, cum ar fi cele care au lovit Liov, în vestul Ucrainei, la primele ore ale acestei dimineți, despre care se crede că au fost lansate de pe navele de război din Marea Neagră.
Între timp, economia rusă se prăbușește, țara a devenit o paria internațională, iar un număr tot mai mare de ruși proeminenți se întorc împotriva președintelui lor.
SUA consideră că până la 28.000 de soldați ruși au fost capturați, uciși sau răniți în luptele crâncene care fac ravagii în întreaga țară – reprezentând aproximativ o cincime din totalul forțelor sale.
Ucrainenii au folosit arme livrate din Occident – inclusiv cel puțin 17.000 de rachete antitanc și 900 de rachete Stinger – cu un efect devastator, distrugând sute de tancuri și blindate de trupe. Într-o singură zi din această săptămână, comandanții Kievului au declarat că au doborât patru avioane – inclusiv două elicoptere.
Între timp, Oryx Blog, un grup care urmărește conflictul în timp real, a declarat că 230 de tancuri blindate au fost doborâte, iar imaginile filmate cu dronele cu vehicule carbonizate care străbat drumurile au fost distribuite pe scară largă pe internet.
Au existat, de asemenea, rapoarte despre soldați ruși care au dezertat, lăsând grămezi de uniforme lângă vehiculele lor blindate abandonate, scrie publicația Mirror.co.uk.
Dr. Natasha Kuhrt, lector de studii de război la King’s College London, spune: „Moralul a fost o problemă în armata rusă încă din timpul Uniunii Sovietice, iar corupția este endemică. Soldații au fost detașați spunându-li-se că sunt doar în exerciții, înainte de a fi trimiși pe linia frontului – și mulți dintre ei vor avea, de asemenea, familia în Ucraina”.
Se crede că Rusia are în continuare aproximativ 280.000 de soldați și 2.000.000 de rezerviști gata să fie chemați la datorie.
În plus, aceasta are legături strânse cu faimosul Wagner Group, o firmă de aproximativ 6.000 de mercenari cu experiență de luptă care au fost acuzați anterior de crime împotriva umanității în Africa.
Țara are, de asemenea, un vast complex militar-industrial, care reprezintă aproape o cincime din totalul vânzărilor de armament din lume – al doilea după SUA – și își furnizează aproape toate echipamentele proprii.
Chiar și așa, la începutul acestei săptămâni, oficialii americani au declarat că Moscova a contactat China pentru sprijin militar, în contextul în care, potrivit rapoartelor, pe linia frontului se termină totul, de la vehicule blindate la muniție și combustibil.
O actualizare a informațiilor realizată de Ministerul Apărării a afirmat că invazia rusă „a stagnat în mare parte pe toate fronturile”, în timp ce „marea majoritate a teritoriului ucrainean, inclusiv toate orașele importante, rămâne în mâinile ucrainenilor”.
Putin a fost atât de încrezător într-o victorie rapidă încât soldaților li s-ar fi dat rații pentru doar trei zile când a început ofensiva.
Aproape 24 de zile mai târziu, însă, trupele s-au împotmolit – uneori la propriu – în mijlocul unei rezistențe acerbe și nu reușesc să preia controlul asupra orașelor cheie.
Încercările de a încercui Kievul par din ce în ce mai anevoioase din cauza râurilor care traversează orașul, precum și a terenurilor dificile, cum ar fi mlaștina