Datoria publică a crescut anul trecut la 76,7 miliarde lei, adică aproximativ 15.5 miliarde de euro, ajungând la un total de aproape 577 de miliarde de lei (116) miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor. În ultimii ani, datoria statului român a cunoscut o creștere accelerată, ajungând la o valoare aproape dublă față de anul 2016.
Pandemia de coronavirus a provocat o îndatorare excesivă a statului român. Ca o comparație, la finele anului 2020 datoria publică era de 500 de miliarde de lei, iar la finalul lui 2019, an nepandemic, era de aproximativ 374 de miliarde de lei.
Anul trecut, datoria publică a crescut cu 76,7 miliarde de lei, însă chiar dacă suma este una mare, nu ajunge la nivelul deficitului bugetar de anul trecut de 80 de miliarde de lei, respectiv 6,7% din PIB. Această situație se datorează probabil dificultăților pe care statul le-a întâmpinat pe final anului trecut în ceea ce privește împrumuturile, scrie Profit.ro.
Din cauza acestor dificultăți întâmpinate de Guvern, Banca Națională a României a decis ca după aproape un an de pauză să reia achizițiile de titluri de stat. Chiar dacă licitațiile de titluri de stat prin care a încercat să se împrumute nu au decurs așa cum și-ar fi dorit, Guvernul dispune totuși de rezerve finaciare, ca urmare a contractării unor finanțări importante, în special în luna ianuarie, prin două ieșiri succesive cu obligațiuni în dolari și euro.
Ca efect al reticenței din partea investitorilor, Ministerul Finanțelor a decis să reducă programul de împrumuturi pentru luna martie cu aproape jumătate, de la 7,71 de miliarde de lei, anunțat inițial, la 3,9 miliarde de lei. Măsura vine în contextul unei cereri scăzute a marilor investitori și băncilor pentru datoria statului român. În mare parte, această situație s-a produs din cauza războiului din Ucraina care a determinat o reducere a disponibilității marilor investitori pentru regiune, inclusiv state membre NATO și UE din estul Europei, așa cum este România.
Potrivit sursei citate, Ministerul Finanțelor a cheltuit aproape 3 miliarde de euro din rezerva de valută, iar la finalul anului trecut aceasta a ajuns la echivalentul în valută a 17,85 miliarde de lei, adică 3,6 miliarde de euro, în scădere față de 2020 cu 32,8 miliarde de lei (6,6 miliarde de euro). În condițiile în care a luat bani din rezervă, Guvernul a putut să amâne contractarea unor împrumuturi.
Din totalul de 576,5 miliarde de lei, mai mult de jumătate reprezintă datorie în valută (296 miliarde de lei), iar 280 de miliarde de lei reprezintă datoria în lei.