Una dintre cele mai ușoare și gustoase rețete de primăvară este cea care ne învață cum să preparăm cele mai bune gogoși venețiene. Sunt extrem de populare în mediul online, iar gustul lor divin te va face să nu vrei să le împarți cu nimeni altcineva. Iată cum se realizează rețeta, pas cu pas, potrivit gospodinelor românce.
Pentru început, punem stafidele la înmuiat câteva minute în apă călduță, apoi se scurg și se usucă bine cu hârtie absorbantă. Laptele trebuie încălzit puțin, să nu fie nici prea fierbinte, nici prea rece. Apoi, dizolvăm drojdia mărunțită în laptele cald, după care amestecăm totul, folosind o linguriță.
Mai departe, vom lua câteva linguri de făină și le vom amesteca cu laptele și drojdia. Vasul se acoperă și se lasă să se odihnească aproximativ 20 de minute, până își dublează volumul.
După ce a crescut aluatul, trebuie să adăugăm oul întreg și să lăsăm să se absoarbă. Apoi, punem zahărul, coaja de lămâie rasă și făina rămasă, frământând bine cu lingura sau cu mâinile până ce amestecul devine omogen.
În final, se adaugă stafidele, iar amestecul pentru gogoșile venețiene se uniformizează. Coca se lasă, din nou, la odihnit. E important să acoperi aluatul cu un prosop curat și să-l pui într-un loc uscat, pentru aproximativ o oră, până își dublează volumul.
Între timp, într-o tigaie cu părțile înalte punem la încălzit ulei din belșug. Ungem o lingură și vom lua porții mici de aluat pe care le vom scufunda în uleiul încins.
Gogoșile venețiene se prăjesc pentru circa 5 – 10 minute, până când capătă o crustă aurie. Mai departe, gogoșile se așază pe hârtie absorbantă și se trec, încă fierbinți, prin zahăr pudră.
În cazul în care nu ai stafide la îndemână sau preferi un gust puțin mai dulce, poți înlocui acest ingredient cu chipsuri de ciocolată sau fructe uscate tocate. Rezultatul va fi de-a dreptul delicios, iar toți musafirii tăi vor fi încântați.
Atenție! Să nu supraîncălzești uleiul, deoarece gogoșile se vor prăji imediat pe exterior, iar în interior vor rămâne crude. Secretul acestor gogoși pufoase trebuie dat mai departe, spun gospodinele. Se pot servi cu gem sau sirop de ciocolată, un adevărat deliciu pentru cei mici și cei mari.