Vladimir Putin a devenit cel mai controversat lider mondial al momentului, odată ce a ordonat ca Rusia să invadeze Ucraina în dimineața zilei de joi 24 februarie. Cine ar fi omul de încredere al liderului de la Kremlin, afaceristul care-l susține din umbră. Ce scrie presa străină despre acesta.
În vara anului 2020, Vladimir Putin a fost izolat, în carantină, la reşedinţa sa din localitatea Valdai, oraș situat la jumătatea distanţei dintre Moscova şi Sankt Petersburg. Potrivit unor surse din administraţie, liderul de la Kremlin ar fi fost însoţit de afaceristul Iuri Kovalciuk.
Kovalciuk este cel mai mare acţionar la Rossia Bank, cel care controlează mai multe instituţii media aprobate de statul rus. De asemenea, controversatul om de afaceri este prieten apropiat cu președintele Rusiei, fiind consilierul său de încredere de mai bine de 30 de ani.
Conform jurnalistului și autorului Mihail Zigar, până la începutul pandemiei, Iuri Kovalciuk se impunea ca al doilea om de facto din Rusia, cel mai influent din anturajul lui Vladimir Putin, scriu cei de la The New York Times.
De asemenea, se pare că Vladimir Putin și-ar fi pierdut interesul pentru problemele economico-sociale din prezent și ar fi concentrat pe evenimentele care s-au petrecut în trecut.
Zvonurile din presa internațională susțin că liderul de la Kremlin ar plănui să restabilească măreţia Rusiei, împreună cu omul său de încredere, Iuri Kovalciuk.
Vladimir Putin a impus un protocol strict pentru cei care cer o audiență cu președintele rus. Mai exact, nimeni nu-l poate vedea pe liderul de la Moscova fără să stea, preventiv, o săptămână în carantină.
În contextul războiului dintre ucraineni și ruși, Vladimir Putin are încă un motiv de îngrijorare. Se pare că armata Belarusului ar fi refuzat categoric să se implice în conflictul armat ce se desfășoară în Ucraina.
Mai mult de atât, o parte dintre soldații din Belarus au organizat proteste vehemente în mai multe unități din localitatea Brest, după ce le-a fost impus de către comandanți să lupte împotriva Ucrainei.
„Există revolte în unele unități staționate în apropierea orașului Brest – personalul militar, inclusiv ofițerii, își exprimă nedorința de a participa la războiul împotriva Ucrainei.
Cazuri de plecare din țară a ofițerilor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu familiile acestora, au devenit, de asemenea, mai frecvente.”, a transmis Centrul de Comunicare Strategică şi Informare si securitate din subordinea Ministerului Culturii.