Medicii amenenință că vor face o grevă generală, deoarece sporurile şi primele pentru acest an le-au fost plafonate. Asta în condițiile în care, Guvernul și-a propus să readucă în țară medicii plecați în străinătate, însă vor reuși doar să-i facă și pe cei rămași să plece. Ce spun medicii despre situația actuală.
Medicii se plâng de volumul tot mai mare de ore lucrate până la epuizare, din lipsă de personal calificat care să suplinească forța de muncă. Astfel, pacienții sunt nevoiți să aștepte ore în șir în camerele de gardă. Iar la această problemă se adaugă și lipsa aparaturii necesare din spitale, potrivit Digi24.
„Pe un fond de criză de personal medical, este foare greu să gestionezi resursele umane. Efectele acestor stresuri ale personalului medical afectează foarte mult calitatea actului medical, contactul cu pacientul, relaţia cu pacientul”, potrivit Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia Naţională a Pacienţilor.
Spitalele din România duc lipsă de aproximativ 15.000 de medicii, care probabil au plecat în străinătate. Media europeana este de 3,3 medici la o mie de locuitori, în timp ce în România este de 2,5 medici la o mie de locuitori.
„Putem vorbi de un deficit de medici care este la toate nivelurile şi în toate tipurile de instituţii sanitare. Lipsa cea mare în Bucureşti cred că este a spaţiilor de îngrijiri medicale. Să ne gândim că nu există niciun spital nou construit dintre colegii urgentişti care au plecat acum câţiva ani în străinătate, nu s-au întors niciunul dintre ei, deşi salariile s-au mărit”, a declarat Rodica Ciolacu medic primar urgentist.
Medii consideră că statul a statul a făcut o economeie de personal, pe spatele lor. Astfel, medicii au fost obligați să facă treaba mai multor oameni, lucru care nu justifică creșterile salariale și condițiile în care sunt nevoiți să lucreze.
„Deşi au crescut salariile anul trecut volumul de muncă este chiar mai mare. Numărul de ore de gardă este foarte mare. Într-adevăr este o lipsă de medici , nu numai în Bucureşti, dar mai ales în teritoriu, în judeţe, cu cât sunt mai îndepărtate cu atât sunt mai puţini medici disponibili pentru a trata bolnavii. Şi eu m-am gândit la un moment dat să plec poate pentru un an sau doi, pe un contract de muncă într-o altă ţară, unde eşti şi respectat, ai şi un program de lucru bine stabilit. (Câte gărzi faceţi pe lună?) cinci gărzi. Asta înseamnă să stai cinci nopţi plecat de acasă. Înseamnă cam zece zile lucrate în spital. Eu sunt de 25 de ani în această specialitate şi cred că am făcut echivalentul a vreo șase ani de puşcărie, pentru că atunci când esti de gardă, eşti în spital, n-ai voie să ieși nici măcar până la uşă. Medicii sunt epuizaţi. Ştiu colegi care au făcut infarct în gardă, din cauza efortulu, din cauza nesomnului. Pentru că într-o gardă de 24 de ore noi nu dormi, a doua zi dimineaţa suntem consideraţi apţi de muncă în continuare, încă vreo șase ore”, a afirmat Mihaela Zaharia, medic primar chirurgie plastică.
Sorina Pintea, Ministrul Sănătății este de părere că a spune că nu există medici în România în acest moment în care avem foarte mulți rezidenţiați, e un paradox. În plus sunt foarte mulţi medicii în Cluj, Bucureşti, Timişoara, chiar dacă nu sunt medici în Galaţi, Tulcea, Giurgiu, Călăraşi, Craiova.
„ Noi, de exemplu, suntem un spital plătitor de medici rezidenţi. La 31 decembrie, un număr de 120 de medici rezidenţi care au încheiat rezidenţiatul, nu există posturi pentru ei şi atunci unde ajungem? Nu există deblocare de posturi, nu se măreşte organigrama,” afirmă Magda Sigmund, preşedinte Sindicatul Solidaritatea spitalul Sf. Ioan.
În timp ce autoritățile așteaptă medicii și asistentele să se întoarcă în țară, posturile sunt blocate. Și sporurile au fost blocate prin Ordinanța de Urgență. Cadrele medicale o consideră o capcană.
„Ordonanţa 114 a fost dată într- o perioadă în care noi nu putem face nimic ca şi salariat este o capcană din punct de vedere al salarizării a fost dată cu cap, intenţionat s-au legat liberele astea cu recuperare , care au fost date tocmai pentru a nu exista un protest. Ca şi personal TESA, muncitori, personal auxiliar, registratori medicali, biologi, chimişti, nu există mărire de salariu”, este de părere Magda Sigmund, preşedinte Sindicatul Solidaritatea spitalul Sf. Ioan.
Federația Sanitas amenință cu grevă generală și a făcut demersuri în acest scop. Astfel, au ost strânse 5.600 de semnături în perioada sărbătorilor. Medicii se solidarizează pentru această grevă generală și nu vor renunța la această idee, până guvernul nu va fi dispus să renegocieze Ordonnța de Urgență.
„Nu există să nu ne pregătim pentru greva generală, fiindcă este o discriminare: voucherele de vacanţă, indemnizaţia de hrană, la toate este o pierdere. Ca să putem da voucherele de vacanţă a trebuit să achiziţiona în materiale sanitare mai puţine, adică faci un compromis,” spune Magda Sigmund, preşedinte Sindicatul Solidaritatea spitalul Sf. Ioan.
Și Mihaela Zaharia, medic primar chirurgie plastică este de părere că guvernul nu face nimic pentru medici: „Cei îndreptăţiţi de a ne îmbunătăţi condiţiile de muncă nu vor face eforturi, atunci, probabil că va veni ziua în care vom pune şi noi stetoscopul sau bisturiul la păstrare şi vom lua o pauză binemeritată”, a afirmat Mihaela.