Deși, aparent departe, temerile unui posibil război plutește inclusiv deasupra României. Amenințarea unui război nuclear, deși improbabilă, ridică mari semne de întrebare, mai ales asupra existenței dispozitivelor de protecție și spațiilor în care populația s-ar putea refugia. Deși ar părea neverosimil, România are, cel puțin două locații naturale, care ar putea deveni zone sigure de protecție în cazul unui eventual atac nuclear. Una dintre ele a fost folosită și în al doilea Război Mondial.
Ca urmare a escaladării conflictului din Ucraina, pe 27 februarie, Vladimir Putin a ordonat generalilor săi să pună forțele de descurajare nucleară ale țării în „modul de alertă ridicată, în așteptare de luptă”. Este vorba de o măsură fără precedent care a stârnit un val de proteste în Occident, printre aliații din NATO, și îndemnuri la calm și reținere din partea Chinei.
A existat o oarecare confuzie cu privire la semnificația specifică a acestei comenzi, unii interpretând manevra lui Putin ca pe un ordin de pregătire a forțelor nucleare ale Rusiei pentru un atac. Cu toate acestea, experții spun că este puțin mai complicat decât atât.
Deși mai toți experții spun că nu se pune problema lansării unui astfel de atac, trebuie luat în considerare faptul că Rusia deține cel mai mare arsenal nuclear, în raprot cu Statele Unite ale Americii. De aici, poate, și reacția populațiilor statelor apropiate de Rusia, printre care și România, de alarmare și chiar temeri.
Citește și: Cine are cele 3 coduri de lansare a nuclearelor lui Vladimir Putin. Detalii de ultimă oră
Dacă ar fi să ne gândim la un astfel de scenariu, în acest moment România ar avea posibilitatea de a-și proteja populația, în fața unui atac nuclear, destul de redusă. Dacă ne referim la zonele de protecție construite, buncărele de adăpost, statul român are extrem de puține opțiuni, multe dintre acestea fiind într-o stare deplorabilă.
De cealaltă parte, dacă ne referim la zone naturale și sigure de protecție în cazul unui eventual atac nuclear, ne-am rezuma la a spune că sunt exact două. Prima ar fi Salina Turda, aflată la aproape 200 de metri adâncime, în apropiere de orașul Cluj-Napoca. Salina, conform specialiștilor ar putea adăposti peste 800.000 de oameni, aproape de trei ori populația municipiului Cluj-Napoca, conform celor de la Știri din Lume.ro.
O altă locație naturală, potențială zonă sigură de protecție în cazul unui eventual atac nuclear, ar fi Peștera Movile, situată foarte aproape de orașul Mangalia. Peștera are o adâncime de aproximativ 30 de metri și se întinde pe o suprafață de aproape 300 de metri.
Ar mai putea fi și alte astfel de locații gândite ca zone sigure de protecție în cazul unui eventual atac nuclear, dar fără garanția reală. În afară de aceste zone, populația ar putea, așa cum spuneam, să-și găsească refugiu în buncăre, în subsolul caselor, sau în cele ale blocurilor de locuințe, dar condițiile, de multe ori insalubre, ar face extrem de grea viața în astfel de locuri.