De astăzi s-au ridicat toate restricțiile impuse pentru perioada de pandemie. Cu alte cuvinte nu mai suntem obligați să purtăm masca de protecție, indiferent de spații, dar recomandarea medicilor este să avem grijă. În același timp, marile centre de vaccinare, coordonate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) vor fi în curând închise, vaccinarea anti-covid fiind desfășurată, conform autorităților, la cabinetele medicilor de familie. Deși cu toate restricțiile ridicate, specialiștii recomandă totuși să avem grijă și, pe cât posibil, să ne protejăm așa cum considerăm că este mai bine.
La finalul zilei de 8 martie, conform autorităților, starea de alertă s-a încheiat. În același timp s-a luat decizia de a se ridica toate restricțiile impuse pentru gestionarea pandemiei COVID-19. S-a renunțat și la obligația celor depistați pozitiv să se autoizoleze și s-a renunțat la carantină, în timp ce formularele de localizare a pasagerilor nu mai există.
Ministerul Educației anunța, tot ieri, că școlile nu vor mai fi închise, indiferent de numărul de cazuri dintr-o clasă sau de rata de infectare din oraș. În același context, de astăzi toate universitățile din țară pot reveni la cursuri cu prezență fizică. În aceeași situație sunt și evenimentele private și spectacolele live, de-acum fiind permise fără limitări.
Ministerul Sănătății recomandă în continuare purtarea măștilor, mai ales în spațiile aglomerate, testarea COVID a persoanelor care prezintă simptome și o perioadă de izolare în cazul testelor pozitive, dar acestea nu mai sunt obligatorii. Autoritățile au declarat cel de-al cincilea val pandemic încheiat, deși numărul de cazuri zilnice a fost încă de 5.000 în medie în ultima săptămână.
Odată cu ridicarea totală a restricțiilor și Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) anunță că-și va înceta activitatea derulată în toată această perioadă. Asta înseamnă că, toate centrele coordonate de CNCAV vor fi închise, începând de săptămâna viitoare, conform comunicatului emis de autorități.
Noul coordonator al CNCAV, Andrei Baciu a anunțat și ce se va întâmpla de-acum în colo cu viitorul campaniei de vaccinare anti-covid, acest aspect trecând în repsonsabilitatea medicilor de familie. Decizia a fost luată, mai spune Baciu, după întâlnirea cu reprezentanții medicilor de familie din România.
„Împreună cu colega mea, secretar de stat Adriana Pistol, am avut azi (miercuri – n.r.) o ședință cu reprezentanții medicilor de familie despre integrarea activității de vaccinare anti-COVID-19 în Programul de Vaccinare al Ministerului Sănătății.
I-am informat pe toți colegii că misiunea Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea se va încheia în săptămânile viitoare, iar mai departe vaccinarea anti-COVID-19 se va face în principal la cabinetele medicilor de familie”, anunță Andrei Baciu, șeful CNCAV.
Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), pe 8 martie erau vaccinați 8.076.153 cu doza completă și 2.542.833 cu doza de rapel, conform comunicatului emis de CNCAV.