Uniunea Sovietică a testat cea mai puternică armă nucleară care a fost creată vreodată. Aceasta a devenit cunoscută sub numele de „Tsar Bomba” și a avut de 10 ori puterea a tuturor munițiilor folosite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Când a fost detonată și cum a luat naștere ideea de cel mai puternic exploziv nuclear care a existat vreodată? Unii oameni nu știu despre asta.
Cea mai puternică bombă nucleară din lume se numește „Tsar Bomba” și a avut de 10 ori puterea a tuturor munițiilor folosite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Uniunea Sovietică a fost capabilă să producă astfel de dispozitive pentru a dovedi lumii că are putere.
Odată cu crearea acesteia s-a ajuns la o întorsătură surprinzătoare pentru viitoarele testări ale bombelor nucleare. Relația dintre Uniunea Sovietică și Statele Unite ale Americii era foarte tensionată în anul 1960. Țările se aflau în mijlocul Răznoiului Rece, iar lupta era aprigă pentru dominația geopolitică, ideologică și militară.
SUA testase deja prima bombă cu hidrogen din lume numită „Mike” (1952), alături de cel mai mare dispozitiv nuclear numit „Castelul Bravo” (1954). În timpul acesta, Uniunea Sovietică reușea să o detoneze pe prima în anul 1955, dar era doar începutul.
Tsar Bomba a fost o bombă cu hidrogen, cunoscută și ca o armă termonucleară. Față de bombele atomice, bombele cu cu hidrogen au nevoie și de izotopi suplimentari de hidrogen, numiți deuteriu și tritiu.
Cea din urmă a primit mai multe nume tehnice precum: Project 27000, Product Code 202 și RDS-220. De asemenea, este cunoscut faptul că avea 8 metri lungime, iar tocmai proporțiile sale au făcut-o să fie greu de manevrat.
Mai exact, aceasta era atât de mare încât nu putea fi încărcată într-un avion de la acel moment. Bomba ar fi trebuit să producă până la 100 de megatone, dar experții erau îngrijorați de precipitațiile radioactive și de efectele potențiale asupra sănătății umane, motiv pentru care au decis să folosească trei straturi de plumb, în loc de trei straturi de uraniu.
Mai mult decât atât, ei au și redus la jumătate explozia tot de teamă. Aceasta a explodat la orele 11:32 (ora Moscovei) și a creat o minge uriașă de foc de aproximativ 8 kilometri lățime, lumina fiind văzută de al 1.000 de kilometri distanță.
Toate clădirile de la 55 de kilometri de locul de testare de la Sukhoy Nos au fost complet distruse, iar geamurile aflate la sute de kilometri au fost sparte. Unda de șoc a călătorit detrei ori în jurul Pământului, explozia producând aproximativ 57.000 de kilotone de energie.