„Europa riscă să rămână fără gaz în prag de iarnă”, este anunțul care vine după sancțiunile impuse până la ora actuală de Uniunea Europeană, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia, chiar dacă, momentan, acestea nu afectează importurile de gaze din Rusia. De altfel, importurile chiar ar fi crescut, de la începutul crizei ucrainene.
Catherine MacGregor, directoarea grupului energetic francez Engie – prezent în România, amintește că 40% din gazul utilizat în Europa vine din Rusia, iar pentru unele state dependența este de 90% sau chiar 100%.
„Această dependență este foarte greu de eliminat astăzi, fără pregătire sau măsuri alternative”, a indicat ea, estimând că „mizele sunt mai mari pe termen mediu, pentru iarna viitoare”, a declarat directoarea grupului energetic francez Engie, citată de postul Inter France.
Catherine MacGregor a comentat și situația din perspectiva Franței, despre care a spus că nu este, momentan, în pericolul de a rămâne fără gaze.
„Folosim vara pentru a umple depozitele, aflate la un nivel foarte scăzut. Dacă s-ar lua decizia de a opri aprovizionarea din Rusia, atunci constituirea depozitelor noastre ar fi insuficientă, iar la începutul iernii nu am avea suficient gaz”, a avertizat ea.
Șefa Engie a mai fost întrebată și ce anume s-ar întâmpla dacă Europa ar decide, la finalul săptămânii, să reducă importurile de gaze și petrol.
„Prima consecință va fi asupra prețurilor la energie, care ar deveni extrem de ridicate: este un scenariu extrem, piețele ar putea să nu mai funcționeze. De aceea, este important să anticipăm măsurile și avansăm ideea de plafonare a prețurilor la gaze”, a spus ea.
Cu toate acestea, MacGregor a indicat și o altă consecință care se va manifesta la iarnă în Europa.
„Iarna viitoare, Europa ar putea rămâne fără gaz. Va fi necesar să se ia măsuri, care sunt deja anticipate de autoritățile publice, precum limitarea gazelor pentru fabrici, sau scăderea temperatura de încălzire a locuinței cu un grad”, a explicat directoarea companiei energetice.
MacGregor a nominalizat SUA și Norvegia printre statele care ar putea vinde mai mult gaz blocului comunitar.
„Unele țări ne livrează prin gazoduct, altele, prin gaz natural lichefiat iar în acest caz trebuie să lucrăm la capacitățile noastre de import”, a explicat MacGregor.
Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 13-a zi, iar în cursul nopții s-au desfășurat noi bombardamente. Cele mai noi date indică faptul că numărul refugiaților care fug de războiul din Ucraina a depășit două milioane, acest exod în masă fiind considerat cel mai mare din Europa, de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.