La finalul anului trecut, mai mulți polițiști au fost criticați de superiorii lor deoarece au circulat cu autospecialele de poliție murdare, spun reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europeni Europol. Cei de la sindicat au solicitat să afle ce demersuri a făcut Poliția pentru a rezolva problema.
Potrivit reprezentanților Europol, instituția nu a alocat deloc fonduri pentru curățarea și igienizarea autospecialelor. Mai mult de atât, cheltuiala este suportată de către polițiști, fie apelează la bunăvoința unor patroni de spălătorii auto. Prin urmare, nicio unitate din țară nu are fonduri bugetare pentru spălatul autospecialelor sau contract încheiat cu operatori privați de specialitate pentru furnizarea acestui serviciu, au mai spus aceștia.
„Elementul surpriză a venit prin admiterea faptului că unităţile de poliţie operează spălătorii auto improvizate, care funcţionează în spaţii improprii, cu instalaţii electrice artizanale nedestinate utilizării în condiţii de umezeală, care nu dispun de instalaţiile necesare pentru decantarea substanţelor toxice care intră în compoziţia detergenţilor folosiţi pentru spălarea autospecialelor şi care evident, nu deţin nici autorizaţie de mediu în acest sens”, au precizat cei de la Europol.
Totodată, sindicaliștii spun că agenții nu sunt instruiți să folosească echipamentele electrice din spălătorii improvizate și că mediul este poluat prin spălarea a sute de autospeciale.
Peste 100 de polițiști rutieri și de ordine publică din cadrul IPJ Suceava au desfășurat activități de prevenire a evenimentelor rutiere generate de oboseala la volan. Prin urmare, au fost realizate puncte fixe pe principalele artere de deplasare pe raza județului, cum ar fi DN 2, DN2E, DN17 și alte segmente de drum.
În colaborare cu unitățile hotelieri și unitățile de alimentație publică, au fost identificare parcări unde șoferii aflați în tranzit aveau posibilitatea de a se odihni. O atenție deosebită s-a acordat șoferilor din Ucraina, fiind supuși unei oboseli fizice și psihice mult mai mari.
Serviciului Rutier – IPJ Suceava a desfăşurat acțiuni informativ – umanitare, pentru cetăţenii ucrainieni care tranzitează judeţul Suceava spre alte destinaţii, în scopul prevenirii accidentelor rutiere, produse pe fondul oboselii la volan dar și pentru conștientizarea conducătorilor auto cu privire la responsabilitatea pe care o au atât față de persoanele din autoturismul pe care îl conduc, cât şi pentru toţi participanţii din trafic.
Polițiștii au oprit în trafic mai multe autoturisme înmatriculate în Ucraina, oferindu-le conducătorilor auto, dar și pasagerilor, ceai, cafea și sfaturi preventive. Acțiunea a beneficiat de sprijinul unor studenți voluntari vorbitori de limba ucraineană din cadrul Universității Ștefan cel Mare Suceava.