07 ian. 2019 | 06:15

”Surpriza” din OUG cu noile taxe: Ce s-a schimbat din Parlament în Monitorul Oficial

Știri generale
”Surpriza” din OUG cu noile taxe: Ce s-a schimbat din Parlament în Monitorul Oficial

Ordonanța de urgență cu noile taxe și impozite care vor intra în vigoare din acest an a fost publicată în Monitorul Oficial la opt zile după ce a fost adoptată de Guvern. Ce s-a schimbat între timp?

În teorie, textul unei ordonanțe de urgență trebuie adoptat de Guvern înainte de a fi publicat în monitorul oficial într-o formă absolut identică. Nu este însă cazul noii ordonanțe cu ”taxa pe lăcomie” și alte modificări fiscale propusă de Teodorovici și Dăncilă. Între 21 decembrie, când a fost adoptată și 29 decembrie, când a apărut în Monitorul Oficial, OUG-ul cu pricina a ajuns să incorporeze o serie de particularități noi care vizează firmele ce activează în construcții.

Conform celor de la Hotnews, modificările din Monitorul Oficial care nu au trecut de votul Guvernului se vor reflecta în cheltuieli suplimentare pentru toate firmele din sector. Din cauza unor formulări abstracte, necondiționate, companiile care generează majoritatea încasărilor din construcții vor fi nevoite să dea un salariu minim de 3000 de lei până și femeilor de serviciu.

În forma adoptată de Guvern a OUG-ului cu pricina, se menționa o viitoare Hotărâre de Guvern prin care să fie introdus un salariu minim de 3000 de lei în construcții. Schimbarea respectivă ar fi urmat însă să fie condiționată de diferite aspecte. A ajuns însă în Monitorul Oficial fără respectivele restricții.

„Tot articolul este reformulat și salariul minim pentru sectorul construcțiilor intră de pe 1 ianuarie. Inițial scria că se poate modifica Codul Muncii ca să poată mări salariul”, au declarat, pentru HotNews.ro, specialiști în fiscalitate.

„Adică facilitatea (scutirea n.r.) este condiționată de mai multe lucruri, inclusiv structura cifrei de afaceri. Așa cum sună textul acum pare că indiferent de structura cifrei de afaceri ar trebui să dea salariu (minim de 3.000 lei n.r.), ceea ce e ciudat. Devine pedeapsă. Adică unul care nu aplică facilitatea trebuie să dea 3.000 de lei și la femeia de servici”, au precizat aceștia.

În privința domeniilor de activitate pe care se va aplica salariul minim de 3000 de lei, acestea sunt detaliate explicit în articolul 66 din OUG: Prelucrarea şi fasonarea sticlei plate, Fabricarea plăcilor şi dalelor din ceramic, Fabricarea cărămizilor, ţiglelor şi altor produse pentru construcţii din argilă arsă, Fabricarea produselor din beton pentru construcţii, Fabricarea produselor din ipsos pentru construcţii, Fabricarea betonului, Fabricarea mortarului; Fabricarea altor articole din beton, ciment şi ipsos, Tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei, Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii; Fabricarea altor elemente de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii; Fabricarea de uşi şi ferestre din metal; Fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice, Extracţia pietrei ornamentale şi a pietrei pentru construcţii, extracţia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei şi a ardeziei, Extracţia pietrişului şi nisipului, Activităţi de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică.

În practică, articolul inițial din OUG adoptat de guvern a avut următoarea formă:

Art. 71 – După alineatul (1^) al articolului 164 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările și completările ulterioare, se introduce un nou alineat, alin. (1^3) , cu următorul cuprins:
„(1^3) Prin hotărâre a Guvernului se poate stabili salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anumite domenii de activitate”

În Monitorul Oficial a ajuns următoarea formă:

Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.

Prevederile alin. (1) se aplică exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la art. 66 pct. 1 din prezenta ordonanţă de urgenţă.
Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Cum arată cavoul-palat unde va fi înmormântat Silviu Prigoană?! A cerut să fie înhumat la secret, exact ca tatăl său?! Regina Întunericului: „Dacă nu-i respectăm dorința, se supără!”
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
S-a aflat secretul vilei lui Iohannis. Ciucă a dat un răspuns clar
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
UE a dat ordin. România schimbă legea pentru toți șoferii. Ce primesc proprietarii auto
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
TRUMP schimbă TOTUL legat de RĂZBOI! PUTIN a făcut ANUNȚUL
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro