Sunt sancțiuni pentru oligarhii ruși în cea de-a opta zi de război. Administrația SUA este cea care le impune, în cadrul ripostei occidentale la invazia Ucrainei de către Rusia, fiind vorba inclusiv de o interdicţie de intrare în Statele Unite. De precizat este că Washington a sancționat deja încă de săptămâna trecută oameni de afaceri ruși, apropiați ai Kremlinului, și chiar și pe Vladimir Putin, cărora le-ar fi înghețat posibelle bunuri în Statele Unite.
Azi esta a opta zi de război în Ucraina. Kiev-ul a fost zguduit de explozii, însă Capitala Ucrainei a rezistat, încă o noapte. Totuși, ucrainenii au pierdut controlul în Herson, primul mare oraș ucrainean ocupat acum de invadatori. Tot azi, în a opta zi de război, a avut loc a doua rundă de discuții între delegațiile rusă și ucraineană. Potrivit autorităților ucrainene, Ucraina nu a obținut încă rezultatele de care are nevoie și există o soluție numai pentru organizarea coridoarelor umanitare. De cealaltă parte, Vladimir Putin a spus că va merge mai departe cu operațiunea militară în Ucraina.
De la începutul acestei săptămâni însă, Uniunea Europeană a mai adăugat mai mulți oligarhi ruși pe lista neagră. Noile sancțiuni din partea SUA, așteptate azi, vor permite ca SUA să se alinieze la lista europeană. Aceste sancțiuni noi includ o interdicţie de intrare pe teritoriul american, dar şi măsuri pentru a-i împiedica pe oligarhi să-şi transfere bunurile către membrii familiilor lor, potrivit unei informaţii difuzate de Bloomberg.
De precizat este că, un studiu din 2017 despre oligarhii ruși a fost publicat de Biroul Economic Național cu sediul în SUA. Studiul a estimat că până la 800 de miliarde de dolari sunt deținute de rușii bogați în Regatul Unit, Elveția, Cipru și alte centre bancare offshore similare.
Această avere uriașă, deținută de câteva sute de persoane ultra-bogate, este aproximativ egală cu averea deținută de întregul rest al populației Rusiei, adică 144 de milioane de persoane. Unii dintre oligarhi au obținut și dublă cetățenie în Marea Britanie și în alte țări occidentale, fapt care adaugă complicații juridice încercărilor de a le confisca unilateral bunurile.
Oligarhii ruși încearcă să își pună la adăpost iahturile de lux. Cel puțin cinci super-iahturi ce le aparțin miliardarilor ruși au fost văzute ancorate sau călătorind spre Maldive, țară insulară din Oceanul Indian ce nu are tratat de extrădare cu Statele Unite.
Se întâmplă asta pe fondul sancțiunile impuse de comunitatea internațională împotriva Rusiei, sancțiuni ce pun o presiune tot mai mare pe economia rusească și pe anturajul lui Putin.