Cetățenii români care vor să se înroleze în armata României trebuie să știe câteva lucruri esențiale. Ei pot deveni ofițer, maistru, militar, subogițer sau soldat după ce au absolvit o instituție de învăământ superior sau postliceal militar ori a unui curs de formare profesională sau program de instruire a soldaților profesioniști.
„Absolvenții de gimnaziu pot opta pentru a deveni elevi la colegiile naționale militare. După finalizarea studiilor, datorită cunoștințelor și deprinderilor dobândite, absolvenții colegiilor naționale militare vor fi admiși în instituțiile de învățământ superior militar (academii militare) sau vor continua pregătirea în învățământul postliceal militar de formare a maiștrilor militari”, se arată pe site-ul Ministerului Apărării naționale
Pentru o carieră militară, românii trebuie să parcurgă trei etape: recrutarea, selecția de aptitudini și concurs de admitere.
Odată recrutată, persoana trebuie să participe la selecția atitudinală la unul dintre cele patru centre de selecție și orientare amplasate în Albă Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc și Constanța.
Aici se vor da probe și examinări specifice care arată dacă un candidat poate face față cerințelor mediului militar.
Selecția constă în parcurgerea următoarelor probe:
Salarii Armata 2021
Maior – 5.019 lei ( plus sporuri)
Căpitan – 4.324 lei (plus sporuri)
Locotenent gradație 4 – 3.445 lei
Sublocotenent – 2.958 lei
Plutonier gradație 4 – 3.107 lei (plus sporuri)
Sergent major –2.933 lei (plus sporuri)
Sergent gradația 4 – 2.618 lei
Caporal gradație 4 – 2.437 lei ( se adaugă sporuri)
Soldat – 2.236 lei