Mâine, 24 februarie, într-un oraș din România va circula „Tramvaiul Dragobete“, astfel că, la urcare, călătorii vor fi întâmpinați de postere ce prezintă legende dedicate lui Dragobete – un simbolul autohton al dragostei la români. Din popor se știe că Dragobete era un tânăr chipeș, voinic și iubăreț, care obișnuia să seducă toate femeile ce îi ieșeau în cale. Ce se întâmplă mâine, 24 februarie, într-un oraș din țară, afli în continuare.
Joi, 24 februarie, ziua în care românii celebrează iubirea, pe străzile din Iași va circula „Tramvaiul Dragobete“, călătorii fiind întâmpinați cu mesaje de dragoste din literatura română.
De Dragobete, protectorul tinerilor și patron al iubirii în folclorul românesc, „Tramvaiul lei“ redevine pentru o zi „Tramvaiul Dragobete“, potrivit anunțului făcut de Primăria din Iași.
Astfel, ieșenii și nu numai vor avea ocazia să admire și să analizeze postere ce prezintă legende dedicate lui Dragobete, despre care se crede că ar fi fost fiul Babei Dochia. Despre chipeșul tânăr se mai spune și că petrecea mult timp în natură, adorând să stea în păduri și să seducă femei.
Citește și: Kaufland România mai dă o lovitură, chiar de Dragobete. Ce se întâmplă pe 24 februarie, mulți se vor bucura
Mâine, 24 februarie, „Tramvaiul Dragobete“ va circula în regim normal pe traseele 1 şi 13, în Iași. De asemenea, pe spătarele scaunelor vor fi aplicate plicuri în care călătorii vor găsi 24 de mesaje de dragoste extrase din literatura română.
Acțiunea e realizată de Compania de Transport Public Iași în parteneriat cu Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi și Traduceri cu tâlc.
Reamintim că despre fiul Babei Dochia merge vorba că le va purta mereu noroc îndrăgostiților, el devenind protectorul iubirii celor care se întâlnesc pe data de 24 februarie.
Dragobete este identificat cu zeul dragostei din mitologia romană, Cupidon, şi cu zeul iubirii în mitologia greacă, Eros.
Sărbătoarea ce va avea loc mâine mai este cunoscută și sub numele de „Cap de Primăvară“, „Sântion de primăvară“, „Ioan Dragobete“, „Drăgostițele“ sau „Logodna“. Potrivit tradiției, această zi marchează începutul primăverii, spunându-se că toată natura începe să revină la viață.