Care este lacul din țara noastră care este numit Maldivele României. Tu ai auzit de el? Deși peisajul este unul superb, lacul este prea puțin cunoscut și nici nu este inclus în vreun circuit turistic. De acest lac special se bucură momentan numai localnicii din micul sat în care se află situat.
Lacul numit Maldivele României are o apă de culoarea smaraldului, dune uriașe de nisip, toate acestea acestea aflând la numai câțiva kilometri de un mare oraș din țară. Astfel, pornind din Cluj-Napoca, un drum de aproape jumătate de oră cu mașina te duce în satul Aghireșu, o localitate mică, situată la nici 30 de kilometri de cel mai mare oraș din Transilvania.
Locul ascunde un secret spectaculos, și anume, lacul cu ape ca de smarald. Deși are un aspect deosebit, surprinzător este faptul că lacul nu face parte din niciun circuit turistic și prea puțini știu de existența lui. De splendorea lui însă se bucură localnicii sătucului.
Acest Maldive al României s-a format pe locul unui fost sit minier, într-un crater din care muncitorii extrăgeau caolin, o argilă moale, albă cu nuanțe de verde și galben. Resturile acestei piatre încă se găsesc pe fundul acestui lac, acestea fiind „responsabile” pentru culoarea uimitoare a apei.
Comoara naturii din inima țării s-a format în craterul pe care l-au făcut utilajele de excavare, din apa adunată de la ploi și izvoare subterane.
În anul 1995 însă, o lucrare în apropiere a dus la secarea lacului, dar din fericire, apa s-a adunat iar și au reapărut peştii. Stufărişul care s-a dezvoltat în jurul lacului completează și el peisajul pitoresc.
De asemennea, locul este ideal pentru o zi de stat la plajă pe nisipul alb și fin. Vara, temperatura apei pot să ajungă și la 25 de grade Celsius, iar cei ce simt nevoia să se relaxeze la umbră, se pot retrage în pădurea de gorun situată în apropiere.
De menționat este că, tot în această zonă, mai există un lac, numit Laguna Roşie, numit astfel datorită nuanţei roșii a apei sale.
Ambele lacuri sunt foarte frumoase și oferă posibilitatea relaxării în natură. Relieful neobișnuit, specific zonei, culorile vii şi viaţa salbatică fac un tabloul inedit, de care orice se poate bucura oricine, fără prea mari costuri și sacrificii.
Accesul la lacul din Aghireșu se face astfel: Ruta Cluj-Napoca – Baciu – Gârbău – Aghires Fabrici sau Cluj-Napoca – Gilău – Capus – Gârbău – Aghireș Fabrici sau tot pe aceasta ruta, după Păniceni faci dreapta pe la Cabana Leghia – sat Leghia – Aghires Sat – Aghires Fabrici.