22 feb. 2022 | 13:05

Modificare majoră pentru taximetriștii din România. Camera Deputaților a adoptat legea chiar azi

News
Modificare majoră pentru taximetriștii din România. Camera Deputaților a adoptat legea chiar azi
Toti taximetristii trebuie sa stie

Taximetriștii sunt obligați să se supună noii legi adoptate de Camera Deputaților. Normele europene impun ca toate mașinile de taxi să aibă aceste caracteristici, iar șoferii români care practică această meserie vor fi nevoiți să se supună legii. Astfel, fiecare mașină de taxi va trebui să aibă geamuri securizate, altfel nu va obține certificatul RAR. Proiectul pentru modificarea articolului 67 din Legea nr.38/2002 privind transportul în regim de taxi a fost adoptat de Camera Deputaților.

Se schimbă legea pentru taximetriștii români

Pentru proiect au votat 279 de parlamentari. A fost un singur vot împotrivă și 13 abțineri. Proiectul prevede ca taxiurile să aibă geamuri securizate ca să obțină certificatul de agreate de către RAR. Se vor aplica, așadar prevederile Regulamentului nr.43 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite.

De altfel, taxiurile vor trebui dotate cu un buton de panică accesibil șoferului. Odată apăsat, butonul de panică face legătura cu 112 și dispeceratul companiei de taxiuri.

Fiecare mașină va trebui să aibă, pe lângă geamuri securizante, și un geam plasat în spatele șoferului care să separe conducătorul auto și client. Geamul va fi prevăzut cu o vizetă pe unde se va plăti cursa.

Cine plătește dotarea mașinilor

“Cred că aceşti oameni ar trebui protejaţi cumva de agresori şi de aceea am dorit să introduc aceste măsuri de protecţie.

De asemenea, pentru că taximetria este un serviciu public, cei care o practică trebuie să aibă o atitudine adecvată faţă de clienţi şi vor trebui testaţi psihologic, precum şi instruiţi în cadrul unor cursuri organizate de primării”, a declarat Florian Daniel Geantă.

Toate costurile pentru dotarea mașinilor se vor deduce din impozitul anual pe care îl plătesc companiile sau taximetriștii. 

Cei care vor să se apuce de această meserie trebuie să știe că au nevoie de o experiență de șofat de minimum cinci ani, iar mașina pe care o conduc trebuie să nu depășească trei ani vechime.