În urma numeroaselor sesizări privind mizeria din orașul Timișoara, Garda de Mediu a amendat dur Primăria. Dominic Fritz a anunțat că urmează să suplimenteze cu 8 milioane de lei banii pe care municipalitatea îi plătește firmei care asigură curățenia pe străzile din oraș.
Luciș Mușuroi, comisarul șef al Gărzii de Mediu Timiș, a declarat pentru News.ro că amenda primită de Primăria Timișoara este maximă, adică 60.000 de lei, pentru mizeria de pe străzi. De asemenea, acesta mai precizat că speră ca instanța să nu transforme această amendă într-un avertisment, așa cum s-a mai întâmplat.
„Urmare a apariţiei în presa scrisă şi televizată a numeroaselor sesizări cu privire la starea de salubrizare defectuoasă în Municipiul Timişoara, comisarii GNM CJ Timiş au efectuat operativ un control pe raza teritorial administrativă a Municipiului Timişoara, în vederea verificării stării de salubrizare a localităţii, ocazie cu care s-a constatat că aspectele reclamate se confirmă: starea de salubrizare în Municipiul Timişoara lasă de dorit, pe domeniul public au fost identificate abandonări de deşeuri, măturatul stradal pe lângă borduri lipspseşte cu desăvârşire, frunzele nu au fost colectate şi predate către operatori autorizaţi.
Pentru neconformităţiile constatate comisarii GNM CJ Timiş au aplicat sancţiune contravenţională, în valoare de 60.000 lei, conform art. 96 alin (2) pct. 3 din OUG 195/2005 cu modificările şi completările ulterioare şi au dispus măsuri urgente pentru salubrizarea stradală, respectiv prezentarea la GNM CJ Timiş a unui grafic de salubrizare pe străzi”, transmite Garda de Mediu Timiş, pe Facebook.
Firma Brantner a încheiat în anul 2019 un contract cu Primăria Timișoara, pentru suma maximă de 18 milioane de euro, timp de patru ani.
Primăria comunei Baia de Fier a fost amendată cu 40.000 de lei de către DSP Gorj, deoarece apa furnizată la rețeaua publică nu este potabilă, iar mai mulți localnici s-au plâns de anumite probleme de sănătate. La fața locului s-a deplasat o comisie din partea DSP Gorj și Direcția Sanitar Veterinară Gorj, care a făcut verificări.
„Se ştie de ani de zile că nu furnizăm apă potabilă. Am anunţat acest lucru şi prin afişe la magazine sau la sediul Primăriei. Noi am investit pentru a aduce reţeaua de alimentare cu apă la un nivel corespunzător. Analizele au ieşit acum bine, astfel că oamenii nu s-au îmbolnăvit de la apă”, a declarat edilul, care spune că va contesta amenda primită.
În urma acestora, s-a descoperit că, într-adevăr, apa nu este potabilă, iar Primăria comunei Baia de Fier a fost amendată cu 40.000 de lei. Comisa a stabilit că apa nu este potabilă pentru că „nu corespunde examenului chimic prin parametrul Clor rezidual liber şi total şi a examenului microbiologic, în special prezenţa germenilor patogeni, neconformitate datorată şi tratării insuficientă a apei”.