Atunci când eram mici, și poate neascultători, bunicii ne speriau cu povești despre fantome și strigoi. Poate, poate, ne făceau să ne cumințim. Deși pare ireal, genul acesta de povești și credințe, încă mai există, chiar și în România. Fie că vorbim de celebrul Castel al lui Dracula, sau de o comună, undeva prin țară, ai să găsești români care cred în fantome. Este și cazul unei comune din județul Brăila, unde localnicii cred că sunt terorizați de o fantomă. Este vorba de locuitorii din comuna Berteștii de Jos, care trăiesc cu această senzație de ceva vreme.
Că vrem, că nu vrem, aceste mituri și povești există, de când e lumea. Mulți și-au pus întrebarea dacă, într-adevăr, fantomele există, și dacă sunt reale. Unii au încercat să găsească răspunsul cu ajutorul logicii, alții cu ajutorul misticisimului, iar alții cu ajutorul științei.
De fapt, fantomele se numără printre cele mai răspândite fenomene paranormale. Milioane de oameni sunt interesați de fantome, iar mii de oameni citesc zilnic povești cu fantome. Este mai mult decât o simplă distracție.
Un sondaj din 2019 a constatat că 46% dintre cei intervievați cred cu adevărat în fantome. Doar 7% dintre respondenți au spus că ei cred în vampiri. Ideea că morții rămân cu noi în spirit este una veche, apărând în nenumărate povești, de la Biblie la „Macbeth”. A generat chiar și un gen folcloric, poveștile cu fantome.
Credința în fantome face parte dintr-o rețea mai largă de credințe paranormale conexe. Inclusiv experiența aproape de moarte, viața după moarte și comunicarea cu spiritele. Credința oferă multor oameni confort. Cine nu vrea să creadă că membrii familiei noastre iubite, dar decedate, nu au grijă de noi sau sunt cu noi în momentele de nevoie?
Oamenii au încercat, sau au pretins că pot, să comunice cu spiritele de veacuri. În Anglia victoriană, de exemplu, era la modă ca doamnele din clasa superioară să țină ședințe de spiritism în saloanele lor, după ceai și prăjituri cu prietenii.
Cluburi ale fantomelor dedicate căutării de dovezi fantomatice s-au format la universități prestigioase, inclusiv la Cambridge și Oxford. În 1882 a fost înființată cea mai importantă organizație, Societatea pentru Cercetare Psihică.
O femeie pe nume Eleanor Sidgwick a fost investigator, și mai târziu președinte, al acestui grup și ar putea fi considerată prima femeie vânătoare de fantome. În America de la sfârșitul anilor 1800, mulți mediumi psihici au pretins că vorbesc cu morții, dar au fost mai târziu demascați ca fiind niște escroci de către investigatori sceptici, cum ar fi Harry Houdini.
Nici România nu duce lipsă de povești cu fantome, strigoi, sau vampiri, dacă ne luăm după romanul lui Bram Stoker, sau după folclorul românesc pe această temă. Cu toate astea, te-ai aștepta ca în secolul XXI să se fi mai estompat această credință în existența fantomelor.
Dar, realitatea, ca întotdeauna, bate ficțiunea, după cum relatează și publicația locală ObiectivBR.ro. Redacția publicației spune că, de curând, au primit o scrisoare din partea unui locuitor al comunei Berteștii de Jos, din județul Brăila, în care le era adus la cunoștință faptul că locuitorii de aici sunt terorizați de fantome.
„Bună seara, la noi în sat este o fantomă. Vine în fiecare noapte la cetățenii din sat. Nu știm cine este, deschide porțile oamenilor, aruncă cu pietre și nimeni nu reușește să vadă cine este. Ne este frică să nu intre în casele noastre, mai ales că oamenii bătrâni pot face infract.
Inițial s-a zis ca a fost prins și că era un amant al unei femei, dar acum iar a reapărut. Pe 24 ianuarie a murit un cuplu tânăr, este anunțul pe internet. Lumea bănuiește că sunt spiritele lor”, le-a transmis cititorul celor de la ObiectivBR.
Întrebat primarul din localitate dacă știe ceva despre fantome, edilul existând să răspundă concret, le-a declarat jurnaliștilor brăileni că au fost sesizări la poliție, dar ancheta este în curs.
„Nu pot să știu ce este acolo și nu pot să mă pronunț. Dar pe camere nu se vede nimic. Ne-am uitat cu șeful de post, ne-am uitat și cu una dintre fetele acestea care spun că l-ar fi văzut, că ar fi aruncat.
Ele așa spun, că ar fi fost un individ care le-a sunat, că a aruncat cu pietre, a încercat să împingă ușa, nu a putut. Nu știu ce e acolo. (…) Nu pot eu să spun ce e acolo”, a mai spus primarul.
Deși nu a fost elucidat cazul fantomelor din Berteștii de Jos, sperăm ca locuitorii de aici să doarmă, în cele din urmă, mai liniștiți. Poliția investighează.