Care este secretul de aur al grecilor. De ce sunt de fapt atât de sănătoși, veseli și longevivi. Neurochirugul Alexandru Vlad Ciurea a explicat cum se poate ajuta creierul prin alimentație. Renumitul doctor în științe medicale și profesor universitar a publicat pe contul său Facebook anumite reguli pe care le poate respecta oricine, în vederea menținerii unui stil de viață sănătos.
S-a spus că grecii sunt printre cele mai longevive popoare. Spre exemplu, studiile arată că locuitorii insulei Creta sunt printre cei mai longevivi europeni. Secretul ar consta în mâncarea lor, dar nu numai. În acest sens neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar, a publicat anumite reguli pe contul său de Facebook.
„Să nu te culci seara cu stomacul prea încărcat. Pentru că toate funcțiile organismului se duc în burtică, iar inima și creierul nu mai au suportul necesar. Deci dacă avem burta mare și plină, nu mai ajunge sânge în creier.
Cum pot eu să îi cer să memoreze sau să fie spontan? Burta mare duce, ca la șarpele boa, la nani! Masa copioasă, doar până la ora 19.30. Un bun exemplu sunt grecii, care consumă mâncare mediteraneeană. (Salate, pește, fructe de mare). Ce observăm la ei? Că sunt veseli, sănătoși și longevivi!”, a subliniat Vlad Ciurea.
De asemenea, într-un alt mesaj postat pe contul de Facebook, Vlad Ciurea a mai dezvăluit:
„Cel mai bun medicament este să avem activitate! Dacă stai și te uiți pe tavan te năpădesc gândurile… Activitatea fizică și cerebrală sunt importante. Dacă ai activitate, organismul se mobilizează, te ascultă. Sunt atâtea exemple de oameni bolnavi care s-au apucat de dans, au început să învețe o limbă străină, să patineze ori să înoate. Au reînviat, pentru că au dat comandă creierului și corpului lor că se poate!”
De asemenea, renumitul neurochirurg a mai atras atenția că aerul curat, schimbările de peisaj, plimbările, discuțiile agreabile sunt „câteva dintre lucrurile pe care creierul uman le iubește și care îi fac și bine”, a mai spus Vlad Ciurea.
În ce privește dieta grecilor, ea constă mai mult în preparatele tradiţionale, bazate pe fructe şi legume, stopite din belsug cu ulei de măsline. Ei se mai delectează și cu ceaiurile din plante, culese de pe munte, dar şi cu rachiu. Spre exemplu, despre cretani, tot ce consumă ei se cultivă pe insulă. De altfel, cretanii se mândresc cu faptul că nu au nevoie să importe prea multe alimente alimente.