Orice gospodină știe că această delicatesă tradițională reprezintă o provocare, în bucătărărie. Un soi de varză care se murează necorespunzător poate duce la un adevărat eșec culinar, dacă vorbim de sarmale. De aceea, îți arătăm cum se pune corect varza murată la butoi, pentru zilele de iarnă.
Suntem în plin sezon al pregătirilor și conservelor pentru iarnă, iar gospodinele se vor bucura să afle o nouă rețetă pentru varză murată. Metoda pe care ți-o propunem garantează că varza se va pastra, chiar și câțiva ani. Ba mai mult, puteți chiar să uitați de alimentul savuros, pentru că va fi la fel de fresh, ca la început.
Amatorii de varză murată trebuie să știe că atunci când o vor alege pentru pus la murat, aceasta trebuie să fie bine coaptă. Ceea ce înseamnă că leguma e necesar să fie îndesată, albă și să aibă foile subțiri. Saramura se pregătește cu ajutorul unui cântar. De aceea, la fiecare 10 litri de apă folosiți, se adaugă și câte 500 de grame de sare grunjoasă. E cel mai potrivit tip de sare, pentru murături.
Butoiul care urmează să fie umplut trebuie curățat foarte bine. Ideal este să fie spălat și uscat corespunzător. La baza recientului se pun câțiva butuci din lemn, de mici dimensiuni, iar deasupra lor se pun condimentele. Puteți folosi crenguțe de cimbru, piper pregătit în săculeți de tifon și mărar uscat.
De asemenea, se curăță și taie în felii rotunde câțiva morcovi, dar și rădăcini de țelină. Pentru o varză murată ca la carte se recomandă să fie tăiate pe lungime câteva rădăcini de hrean. Acestea pot fi aruncate direct în butoi, sau adăugate pe parcurs, pe măsură ce butoiul se umple.
Unele gospodine mai adaugă și sfeclă roșie, pentru o nuanță de roz a murăturilor. Sau boabe de porumb, pentru a face varza aurie.
Fiecare varza se taie drept de la cotor, iar mai apoi se scobește înauntru și se dă cu puțină sare. Mai mult, verzele se vor așeza doar cu cotorul în sus și se apasă bine. Deasupra se pune un gratar de lemn, dar și o greutate, pentru a presa viitoarele murături.
Recipientul în care a fost pusă varza se lasă așa timp de 2 zile. În acest timp, gospodinele vor pregăti saramura, care nu constă în altceva decât din apă și sare grunjoasă. Amestecul trebuie să fie omogen, așadar trebuie să vă asigurați că sarea s-a topit complet.
La finalul celor 2 zile, se toarnă și saramura peste verzele pregătite și se fixează la loc capacul special. În următoarele zile, varza trebuie supravegheată, iar mai întâi trebuie luată spuma care se formează la suprafață. După aceea, trebuie strecurat un furtun gros printre verze și suflat cu putere. În unele regiuni ale țării, oamenii spun că varza pentru iarnă a fost „pritocită”, atunci când se referă la acest proces, potrivit a1.ro.